Gazdaság

Veszélyben Pilisvörösvár 1,6 milliárd forintja a Sberbank csődje miatt

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 11. 10:20

Állami segítséget kér az önkormányzat.

Megoldási javaslatot állított össze a Pilisvörösváriak pénzének megmentésére Fetter Ádám civil polgármester és Strack Bernadett alpolgármester, miután múlt pénteken a Belügyminisztérimban tárgyaltak.

Erre azért volt szükség, mert ahogyan írták:

A Sberbank végelszámolása okozta vis maior helyzet rendkívüli nehézségek elé állította településünket. A városvezetés a pénzintézet február 28-i zárása óta megfeszített erővel azon dolgozik, hogy biztosítsa Pilisvörösvár működőképességét és megmentse a jó gazdálkodással elért mintegy 1,6 milliárd forintos pénzvagyont.

Az önkormányzat közleményében arról ír: a lehetőségeik határához értek, már csak állami segítséggel oldható meg a helyzet. Kérik, hogy március 18-ig bocsássák a város rendelkezésére a megfelelő összegeket, hogy működőképesek maradhassanak, és ne kelljen leállítani a pályázatokon nyert és saját forrásból indított beruházásokat.

Eddig a határidőig 700 milló forint segítséget várnak, a fennmaradó összegek utalását pedig május 13-ra és június 30-ra ütemeznék. A Belügyminisztériumnak elküldött javaslatukban két finanszírozási lehetőséget vázoltak fel:

Az egyik, hogy a városunknak folyósított állami hitel törlesztését a Sberbanktól befolyó összegekből és annak ütemében fizesse vissza a város. A másik alternatíva szerint pedig az állam teljes mértékben kiváltaná a bank teljes tartozását. Ebben a konstrukcióban a bank közvetlenül az államnak fizetne.

– írják. Ahogy mi is beszámoltunk róla, az orosz-ukrán háború miatt becsődölt orosz bankban kormányközeli vállalkozók és Bige László cégei is tartottak pénzt, és a magyar gazdaság több nagyobb szereplője is a kárvallottak között van.

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Gazdaság#pilisvörösvár#sberbank#csőd#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk