Gazdaság

24.hu: Elállhatnak az oroszok a paksi bővítéstől

rtl.hurtl.hu

2022. március 28. 17:53

A Roszatom hazai képviselete szerint folytatódik a projekt megvalósítása.

A 24.hu úgy értesült, hogy a Roszatom vezérigazgatója levélben jelezte a magyar kormánynak: elállna a paksi atomerőmű bővítésétől. Ugyanakkor a Rosatom Central Europe Kft. ezt cáfolta a portál megkeresésére.

A cikk szerint az elállásra az lehet a nemhivatalos magyarázat, hogy Oroszország a háború árnyékában már nem szorgalmaz befektetéseket az Európai Unióban, mert azok a szankciók áldozataivá válhatnak.

A Paks 2-ről szóló megállapodás szerint a beruházás 12,5 milliárd eurósra tervezett költségéből tízmilliárdot orosz hitelből fedeznek. A hitelt az orosz állami fejlesztési és külgazdasági bank, a Vnyesekonombank folyósítaná, az viszont a szankciók miatt nem tud pénzt utalni Magyarországra. A Rosatom Central Europe Kft. szerint ez nem gond, mert az elvégzett munkáért a Vnyesekonombank Oroszországban fizet a Roszatomnak.

A 24.hu azonban arra is emlékeztet, hogy a megállapodás szerint évente meg kell állapodni a következő időszak hitelkeretéről, ami azt is jelentheti, hogy fel sem kell mondani a szerződést, az magától is elhalhat.

Az RTL Híradó a múlt héten arról számolt be, hogy a Roszatom egyik alvállalkozója több, a paksi bővítéshez kapcsolódó építkezésen dolgozó munkavállalónak is felmondott, sokan pedig már hónapok óta nem kapnak fizetést. A Roszatom magyarországi képviselete akkor „bizonyos átmeneti, technikai jellegű nehézségekre” hivatkozott.

Nyitókép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#roszatom#paks 2#paksi bővítés#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk