Gazdaság

Mészároséknak a választási hajrában is milliárdok esnek le

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. március 25. 13:59

A biatorbágyi Tudáspark után az oda vezető utat is a család cége építi.

Ismét egy Mészáros-érdekeltség dolgozhat Biatorbágyon: ezúttal is a gyerekek, Beatrix, Ágnes és Lőrinc neveinek kezdőbetűit megjelenítő Fejér B.Á.L. Zrt. kapott munkát az agglomerációs településen. A családi cég 3 milliárd 479 millió  forintért (plusz 5 százalékos, azaz 174 milliós tartalékkerettel) végzi el a biatorbágyi Tudáspark közmű- és útkivitelezési munkáit az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumok szerint. A céget alvállalkozóként, illetve az alkalmasságot igazoló szervezetként az EUROUT Mérnöki Tanácsadó Kft. segíti.

A Tudáspark megnevezés a Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium fejlesztését takarja: a település egy korábbi mezőgazdasági területen alakít ki oktatási intézményt, az Átlátszó májusban írta meg, hogy ezt a kivitelezést is a Fejér B.Á.L vitte el nettó 11,6 milliárd forintértért. A felcsúti székhelyű cég ezért az összegért egy 18 tantermes szakgimnáziumot, egy tornateremet és egy focipályát épít fel. A Tudáspark várhatóan idén szeptemberben nyitja meg kapuit ötszáz tanuló előtt. 

A friss közbeszerzés szerint pedig a kapcsolódó utakat, illetve azok közművesítését is Mészárosék csinálják. Nagy verseny nem volt a munkáért, mivel az úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást alkalmazták: mivel Mészárosék építik a Tudásközpontot, az ajánlatkérő azt szerette volna – és ezt a korábbi eljárásban jelezte is –, hogy az azzal összefüggő útépítési és közművesítési feladatokat is ők végezzék el, így csak őket kérték fel ajánlattételre. (Erre például építési beruházásoknál van lehetőség, a Közbeszerzési Hatóság pedig rábólintott a megoldásra.) 

Nemrégiben az RTL Híradó számolt be róla, hogy több száz oldalnyi szerződést és számlát foglaltak le az adóhatóság nyomozói tavaly nyáron a korábban Mészáros Lőrinchez, most pedig Jászai Gellérthez tartozó 4iG cég székhelyén az ugyanakkor lekapcsolt számlagyár-ügyben.

 

Nyitókép: Bodnár Boglárka / MTI

 

 

#Gazdaság#mészáros lőrinc#közbeszerzés#fejér bál zrt.#biatorbágy#ma

Címlapról ajánljuk