Gazdaság

Putyin döntött: ezentúl rubelben kell fizetnie Magyarországnak is a gázért

rtl.hurtl.hu

2022. március 23. 14:26

Az összes EU-s tagállamot érinti a lépés.

Szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította kormányát, és külön a földgázszerződéseket és a szállításokat felügyelő állami Gazprom konszernt, hogy a jövőben ne fogadjanak el többé dollárban vagy euróban történő kifizetéseket – írta a Deutsche Welle cikkére hivatkozva a 444.

Az orosz állami televízióban közvetített videókonferencián Putyin azt mondta, a gázszállítások továbbra is garantáltak lesznek, de az orosz áruk devizában való kifizetése értelmét veszítette.

A lépés az Oroszország által az Ukrajna elleni háború kezdete és az azt követő gazdasági szankciók bevezetése óta barátságtalan államoknak minősített országokat érinti, így például az Egyesült Államokat, Kanadát és az Európai Unió összes tagországát, vagyis Magyarországot is. A bejelentés után az elmúlt hetekben a többi devizához képest szinte elértéktelenedett rubel árfolyama emelkedni kezdett a moszkvai tőzsdén.

Valószínűleg ez állhat Putyin döntésének hátterében is. Mivel a nyugati befektetők jelentős része kivonult Oroszországból, az orosz árukat rengeteg ország bojkottálja és külföldi kölcsönökre sem nagyon számíthat az ország, a rubel iránti kereslet bezuhant,

hiszen az olaj- és gázszállításokért kapott devizán (például dolláron vagy eurón) kívül az országba nem áramlik más deviza, amit rubelre lehetne váltani.

Ha viszont az Európai Unió földgázt nagy tételben vásárló tagországai, mint például Németország vagy Magyarország, kénytelenek lesznek rubelt vásárolni ahhoz, hogy fizessenek a földgázért, az jelentősen erősíteni fogja a rubel árfolyamát.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#putyin#rubel#földgáz#európai unió

Címlapról ajánljuk