Gazdaság

Megvan, hová menekíthetik vagyonukat a leggazdagabb oroszok

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 16:27

Svájc és London már nem biztonságos. De van megoldás a több százmillió dolláros eszközök kimentésére.

A Reuters hírügynökség pénzügyi és jogi területről származó információi szerint a leggazdagabb oroszok vagyonuk egy részét megpróbálják Európából Dubajba menekíteni, hogy így védjék meg azt az Oroszországot érintő szankcióktól.

Dubaj régóta vonzza a világ ultragazdagjait. Az Egyesült Arab Emírségek visszautasította, hogy a nyugati szövetségesek vagy Moszkva között döntsön az ukrajnai háború miatt, ez pedig a hírügynökség szerint azt jelezte az oroszoknak, hogy pénzük biztonságban van náluk. Az Emírségek szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal, nem vezették be azokat szankciókat sem, amelyeket a nyugati szövetségesek az Ukrajnát ért agresszió miatt vetettek ki Moszkvára, legalábbis a központi bank nem adott ki erre vonatkozó iránymutatást.

Egy nagy svájci magánbank vezető bankárja és az ügyben jártas ügyvéd a Reutersnek azt mondta: a gazdag oroszok a jelenleg Svájcban vagy Londonban található pénzeszközeiket Dubajba akarják átcsoportosítani. Svájc és London ugyanis a magánszemélyekre és a szervezetekre is szankciókat vetett ki. 

A Dubajban dolgozó ügyvéd szerint cégüknél több orosz cég is arról érdeklődött, hogy milyen gyorsan tudnának „nagyon jelentős pénzeszközöket” – több százmillió dollár értékben – áthelyezni az Öböl-menti országba. Egy befektetési területen dolgozó menedzser azt is megvilágította a Reutersnek, hogy miért tűnik ésszerű választásnak Dubaj: néhány órányi repülőútra van Oroszországtól és pénzügyi szabályozása nem mozog együtt a nyugattal.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma és központi bankja sem válaszolt a Reuters a Dubajba áramló orosz pénzeszközök nagyságrendjére vonatkozó kérdésére. 

Az említett svájci magánbanki szakember szerint előfordult olyan, hogy orosz ügyfeleik a bank az Egyesült Arab Emírségekben lévő fiókjában nyitottak számlát. Mások egyenesen az Öböl-menti ország bankjait keresték meg. Egy másik pénzügyi forrás szerint az oroszok – akik otthon a zuhanó gazdasággal szembesülnek – olyan ingatlanbefektetésekbe és olyan alapokba fektetnék pénzüket, amelyeknél nem hozzák nyilvánosságra a tulajdonosi információkat. 

Az Egyesült Arab Emírségek 2018-ban vezette be az úgynevezett arany vízumprogramot, amely 10 éves tartózkodási időt kínál a befektetőknek. 

Nyitókép: Rustam Azmi / Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#szankciók#dubaj#oroszország

Címlapról ajánljuk