Gazdaság

Az összes EU-tagállamot feltette Oroszország a „barátságtalan” országok listájára

rtl.hurtl.hu

2022. március 8. 11:18

Azok a magyar cégek is a gyorsan értéktelenedő rubelben kaphatják meg pénzüket, akik felé oroszoknak van devizatartozásuk.

Az Európai Unió mind a 27 tagállama, így Magyarország is rajta van azon a listán, amit Oroszország a vele „barátságtalan” országokról állított össze.

Az orosz állam az EurActiv beszámolója szerint előírta, hogy azok az oroszok, akiknek a listán szereplő országok állampolgáraival vagy cégeivel szemben devizatartozásuk van, azt rubelben fizessék meg. A hír az orosz TASZSZ hírügynökség oldalán is megjelent.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az adós kezdeményezésére orosz banknál nyitnak különleges számlát a hitelező részére, amelyen a tartozás összegét az aktuális árfolyamon átváltva rubelben kell elhelyezni – amelynek értéke rohamosan csökken a nyugati szankciók miatt.

A listán van Monaco, Svájc, Norvégia, Izland, San Marino, az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Svájc, Japán, Dél-Korea, Új-Zéland, Szingapúr, Tajvan, Mikronézia, Albánia, Montenegró és Észak-Macedónia is, az EU-tagjelölt Szerbia azonban nem került fel rá, mivel visszautasította, hogy szankciókat léptessen életbe Oroszország ellen.

Azoknak az orosz érdekeltségeknek, amelyek a listán szereplő országok állampolgáraival vagy cégeivel működnének együtt, az orosz kormány jóváhagyására is szükségük lesz.

A napokban egyébként az orosz Pravda foglalta össze, hogy melyek azok az országok, amelyek nem csatlakoztak a nyugati szankciókhoz. Ezzel azt igyekeztek cáfolni, hogy „az egész világ Oroszország ellen van”. A lap megemlíti Magyarországot is, mint olyan államot, amely „formálisan nem utasította el a korlátozások elrendelését, de határozottan nem vesz részt Kijev felfegyverzésében”.

Nyitókép: 2019. szeptemberben még egy asztalhoz ült az orosz, a francia és az ukrán elnök, valamint a német kancellár egy párizsi találkozón. Fotó: Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#európai unió#szankciók

Címlapról ajánljuk