Gazdaság

2008 óta nem volt ilyen drága az olaj

rtl.hurtl.hu

2022. március 7. 7:59

Az USA a hírek szerint abban gondolkodik, hogy a venezuelai és a szaúd-arábiai olajjal válthatja ki a kieső orosz nyersanyagot.

13 éves csúcsot döntött az olaj ára, miután az Egyesült Államok szövetségeseivel bejelentette, hogy az orosz olaj esetleges embargójáról tárgyalnak. A BBC cikke szerint a brent nyersolaj hordónkénti ára 139 dollár fölé emelkedett az ázsiai piacokon, majd 130 dollár alá csökkent.

A lap az Axios nevű amerikai portálra hivatkozva arról ír, hogy az amerikai kormány azt fontolgatja, hogy Joe Biden elnök Szaúd-Arábiába utazik az olajtermelés fokozásáról tárgyalni. Az Axios értesülései szerint a Fehér Ház az ukrajnai orosz invázió okozta globális energiaválság megoldására törekszik, az utazásra még tavasszal sor kerülhet. A Fehér Ház szóvivője ugyanakkor azt mondta: még nem jelentettek be utazást, az erre vonatkozó információk „nagy része korai spekuláció”.

Amerikai és venezuelai tisztviselők állítólag az olajszankciók enyhítéséről is tárgyaltak. A New York Times szerint számos amerikai törvényhozó felvetette, hogy a venezuelai olaj segíthet az orosz olaj kiváltásában. Az Egyesült Államok kőolaj- és kőolajtermék-importjának 10 százalékát jelenleg Oroszország adja.

Nancy Pelosi képviselőházi elnök vasárnap kijelentette: az amerikai törvényhozók drasztikus jogszabályokat vizsgálnak Oroszország elszigetelésére, beleértve az orosz olaj- és energiatermékek az Egyesült Államokba irányuló exportjának teljes tiltását is.

Nyitókép: Alex Wong / Getty Images

 

#Gazdaság#olaj#egyesült államok#venezuela#szaúd-arábia#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk