Gazdaság

Az étolaj árának drasztikus növekedését hozhatja az Ukrajna elleni háború

rtl.hurtl.hu

2022. március 2. 7:03

Raskó György szerint az árbefagyasztás vége után az ezer forintot is megközelítheti egy liter étolaj ára.

A literes, jó minőségű étolaj ára megközelítheti az ezer forintot májusban, amikor vége lesz a magyarországi árbefagyasztásnak – mondta a hvg.hu-nak Raskó György agrárközgazdász. A volt államtitkár 25-30 százalékos drágulásra számít a kiskereskedelemben.

Erre hatással van az Ukrajna elleni orosz invázió, hiszen a megtámadott ország a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre, évente átlagosan ötmillió tonna kivitellel, aminek közel felét az Európai Unióból vásárolják meg. Raskó György szerint a háború miatt minden növényi olaj drasztikusan meg fog drágulni a világpiacon.

Az agrárközgazdász arra is felhívta a figyelmet, hogy a napraforgó vetésére hagyományosan áprilisban kerül sor, de a talajt lassan elő kell készíteni hozzá. Ha a konfliktus gyorsan lezárul, akkor nem feltétlenül fognak ezzel elkésni, de a majdani aratás idején sem fog visszacsúszni az ár a mostani rekordszintről. Az is befolyásoló tényező a szakember szerint, hogy az ukrán kikötői kapacitásokat is erősen szétbombázhatták az oroszok.

Nyitókép: Napraforgóföld Kárpátalján a munkácsi járásban, Beregrákos mellett – Fotó: Serhii Hudak/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#ukrajna#étolaj#napraforgó#raskó györgy

Címlapról ajánljuk