Az étolaj árának drasztikus növekedését hozhatja az Ukrajna elleni háborúRaskó György szerint az árbefagyasztás vége után az ezer forintot is megközelítheti egy liter étolaj ára.
Gazdaság

Az étolaj árának drasztikus növekedését hozhatja az Ukrajna elleni háború

rtl.hurtl.hu

2022. március 2. 7:03

Raskó György szerint az árbefagyasztás vége után az ezer forintot is megközelítheti egy liter étolaj ára.

A literes, jó minőségű étolaj ára megközelítheti az ezer forintot májusban, amikor vége lesz a magyarországi árbefagyasztásnak – mondta a hvg.hu-nak Raskó György agrárközgazdász. A volt államtitkár 25-30 százalékos drágulásra számít a kiskereskedelemben.

Erre hatással van az Ukrajna elleni orosz invázió, hiszen a megtámadott ország a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre, évente átlagosan ötmillió tonna kivitellel, aminek közel felét az Európai Unióból vásárolják meg. Raskó György szerint a háború miatt minden növényi olaj drasztikusan meg fog drágulni a világpiacon.

Az agrárközgazdász arra is felhívta a figyelmet, hogy a napraforgó vetésére hagyományosan áprilisban kerül sor, de a talajt lassan elő kell készíteni hozzá. Ha a konfliktus gyorsan lezárul, akkor nem feltétlenül fognak ezzel elkésni, de a majdani aratás idején sem fog visszacsúszni az ár a mostani rekordszintről. Az is befolyásoló tényező a szakember szerint, hogy az ukrán kikötői kapacitásokat is erősen szétbombázhatták az oroszok.

Nyitókép: Napraforgóföld Kárpátalján a munkácsi járásban, Beregrákos mellett – Fotó: Serhii Hudak/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#ukrajna#étolaj#napraforgó#raskó györgy

Címlapról ajánljuk