Gazdaság

Történelmi mélységbe lökte a forintot a háború

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 8:04

Gyengén indította a hetet a magyar fizetőeszköz.

Jókora gyengüléssel kezdett a forint hétfő reggel a háborús hangulatban, az egyre keményebb nyugati szankciók után a dollár erősödése is jelzi a kockázatkerülést a befektetők körében – írta meg a Portfolio.

A lap szerint reggel 370,17-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez már 1,3 százalékkal magasabb a péntek esti szintnél. Negyed 10 környékén pedig áttörte a 372-t az euró jegyzése,

a 372,1-es szint új történelmi mélypont a forint szempontjából.

Mint írják, az újabb szankciók az orosz rubel árfolyamában hoztak jelentős zuhanást, a deviza 28,3 százalékkal 107,5-ig esett a dollárral szemben. Hajnalban volt ennél nagyobb is a szakadás, 117,5-nél nyitott az orosz deviza a Bloomberg adatai szerint.

A globális hangulatromlást és kockázatkerülést jelzi a dollár erősödése is, az amerikai deviza 0,9 százalékkal 1,12-ig ugrott hirtelen az euróval szemben, ami azt jelzi, hogy a befektetők biztonságos menedéket keresnek, és ebből a folyamatból elsősorban a dollár profitálhat. Közben a japán jen a dollárral párhuzamosan erősödik, míg az angol font 0,4 százalékos gyengüléssel kezdett az amerikai devizával szemben.

Nyitókép: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images

#Gazdaság#forint#euró#árfolyam

Címlapról ajánljuk