Gazdaság

Csehország és Románia is kilép a Budapestre költöztetett orosz bankból

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 13:37

Korábban az Országgyűlés teljes diplomáciai mentességet adott az intézmény dolgozóinak, ami az ellenzék szerint orosz kémbank.

Csehország után Románia is kilép a budapesti székhelyű, orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bankból – írja a Telex a román Adevarulra hivatkozva.

Csütörtökön a budapesti orosz nagykövetség előtt tartott tüntetésen az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter az ellenzéki követelések között említette, hogy az általa kémbankként említett intézmény távozzon Budapestről. 2019-ben született döntés arról, hogy a bank Budapestre teszi át székhelyét, dolgozói pedig az Országgyűlés döntése alapján teljes diplomáciai mentességet kaptak.

Mint a Telex írja, a bankot 1970-ben hozták létre, akkor a keleti blokk minden országa tagja volt, a rendszerváltás után viszont veszített jelentőségéből. 2012-ben Vlagyimir Putyin újjáélesztette a pénzintézetet, 2015-ben Magyarország is újra belépett.

Csehország és Románia kilépésével 50 százalék felettire nő Oroszország részesedése a bankban, amelyre a Napi.hu szerint nem vonatkoznak a háború miatt bevezetett nyugati szankciók, mert az ENSZ-nél van bejegyezve. Lengyelországról, Szlovákiáról, Bulgáriáról és hazánkról sem tudni egyelőre, hogy tervezik-e a kilépést.

A bank budapesti székházát tavaly áprilisban Varga Mihály pénzügyminiszter adta át, és augusztusban Szijjártó Péter társaságában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is meglátogatta.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

#Gazdaság#csehország#románia#nemzetközi beruházási bank#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk