Gazdaság

Putyin megígérte, hogy az ukrán válság ellenére jön orosz gáz Európába

rtl.hurtl.hu

2022. február 22. 14:44

Ezt a telet már biztosan kihúzzuk.

Megszakítás nélkül folytatódik Oroszország gázszállítása a világpiacokra, ezt írásos üzenetben ígérte meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, amit egy kedd délelőtti, Katarban tartott földgáz konferenciára küldött – írta a Portfolio.

Ez azért is fontos, mert az orosz energetikai miniszter figyelmeztetett a RIA hírügynökség szerint,: ha nagyobb volumenben kiesnének orosz gázszállítások, akkor Európa nem lenne képes ezt teljesen pótolni más forrásból, például az Egyesült Államokból vagy Katarból származó cseppfolyós földgázból (LNG).

A Portfolio elemzése szerint a havi 12-14 milliárd köbméteres orosz gázimportot valóban nem tudná teljesen kompenzálni Európa más forrásokból. Azonban ezt a telet az európai országok már valószínűleg ki tudják húzni komolyabb gázellátási nehézségek nélkül, még akkor is, ha visszaesnének az orosz szállítások. Ugyanis megfelelő tárolói készletek, egyéb importlehetőségek, továbbá egyes európai országok saját gáztermelése is rendelkezésre áll a kontinensen.

A cikk szerint az orosz-ukrán válság kedden délelőtt még csak mérsékelt, 6-8%-os gázár-ugrást okozott a holland TTF gáztőzsde különböző lejáratain, de aztán a német bejelentés hatására – nem helyezik működésbe a Balti-tenger alatti, Oroszország és Németország közti Északi Áramlat 2 nevű gázvezetéket az orosz agresszió miatt – 9-11%-os pluszba lendültek a jegyzések. 

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#vlagyimir putyin#gáz#oroszország

Címlapról ajánljuk