Gazdaság

Évi ezer kínai tehervonatot engedne át Magyarországon a Szijjártó által bejelentett orosz-magyar vegyesvállalat

rtl.hurtl.hu

2022. február 17. 18:13

A tervek szerint tavasszal megalakul a vegyesvállalat, amiről Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megállapodott.

A tervek szerint még a tavasszal létrejön egy magyar-orosz vasúti vegyesvállalat azzal a céllal, hogy évente ezer, Kínából Nyugat-Európába irányuló konténervonat Magyarországon haladhasson keresztül – közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter oldalán azt írta, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin február 1-jei tárgyalásának egyik fontos témája volt a vasúti teherszállítási együttműködés fejlesztése.

Nekünk ugyanis az az érdekünk, hogy a Kínából Nyugat-Európába irányuló vasúti konténerforgalom minél nagyobb része haladjon keresztül Magyarországon.

A miniszter közölte: az ország keleti részében, Fényeslitkén a logisztikai központ napokban befejeződő építése azt eredményezi, hogy az Európai Unió egész keleti határán Magyarországon lehet majd a leggyorsabban átrakodni a konténervonatokat.

Szerinte ebben kiváló partner lehet az Orosz Államvasutak (RZSD), ami a második legtöbb árut szállítja a világon, és évente egymilliónál is több konténert forgalmaz. Korábban a gazdasági vegyes bizottság ülésén megállapodtak egy magyar-orosz vasúti vegyesvállalat létrehozásáról, amelyhez tervben van egy osztrák vállalati csatlakozás is.

Most viszont Oleg Valentyinovics Belozjorovval, az RZSD vezérigazgatójával fontos részleteket tisztáztak, így a tervek szerint még tavasszal létrejön a vasúti vegyesvállalat.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook oldala

#Gazdaság#szíjjártó péter#vasút#vegyesvállalat#magyar#orosz

Címlapról ajánljuk