Gazdaság

Alakul a magyar szuperbank: egyesült a Budapest Bank és az MKB Bank

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 4. 17:22

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Budapest Bank és az MKB Bank 2022. március 31-i egyesülését. Az MKB Bank Nyrt. átmeneti név alatt egyesült új bank létrejötte a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének utolsó előtti jelentős lépése, a holdinghoz a Takarék Csoport várhatóan jövő májusig csatlakozik. 

A Budapest Bank és az MKB Bank 2022. március 31-én egyesül, a Magyar Nemzeti Bank által engedélyezett fúzió során a Budapest Bank olvad bele az MKB Bankba. Az egyesült bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. név alatt működik. A két tagbank egyesülése a magyar pénzügyi piacon meghatározó szerepet betöltő szuperbank létrehozásának újabb fontos mérföldköve, közölte pénteken a Magyar Bankholding Zrt.

A Takarék Csoport 2023 májusáig csatlakozik a fúzióhoz. Ennek technikai lépéseként a jegybank engedélyezte a Takarék Csoportot tulajdonló Magyar Takarék Bankholding Zrt. részvételét is a 2022. március 31-i egyesülésben, amelynek keretében a Magyar Takarék Bankholding Zrt. is beolvad az MKB Bank Nyrt.-be. A Takarék Csoport csatlakozásáig a Magyar Bankholding Csoport harmonizálja a belső működést.

Az egyesülés nem jelent változást a bankcsoport tulajdonosi szerkezetében, a fúziós folyamatban résztvevő bankok meghatározó tulajdonosa továbbra is a Magyar Bankholding Zrt. lesz, olvasható a péntek esti közleményben.

„A terveknek megfelelően, sikeresen halad előre a régióban is egyedülálló fúzió. Egy olyan nagybankot hozunk létre, amely a jövőbe tekint, és a magyar emberek és vállalkozások lehető legjobb kiszolgálását célozza” – mondta dr. Barna Zsolt, a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója.

Nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás

A Magyar Bankholding Zrt. hazai tulajdonú pénzügyi holdingtársaság, amelynek célja a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúziójának megvalósítása. A társaság 2020. december 15-én kezdte meg tényleges működését, miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában a három hitelintézet meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holdingtársaságba apportálták, ezzel létrehozva Magyarország második legnagyobb bankcsoportját.

A Magyar Bankholding Igazgatósága és Felügyelőbizottsága 2021 márciusában fogadta el a tagbankok egyesítésére vonatkozó öt éves stratégiát. A 2023-ban megvalósuló teljes működési fúzió eredményeként Magyarország második legnagyobb kereskedelmi bankja jön létre.

A Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatta az új magyar óriásbank megalakulását, a kormány ugyanis a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében, közérdekből, nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a Budapest Bank, a Mészáros Lőrinc és Szíjj László tulajdonában lévő MKB, valamint a tv2 tulajdonosának, Vida Józsefnek az irányítása alá tartozó Takarékbank fúzióját.

Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc lánya januárban jelentette be, hogy távozik az Opus Global igazgatósági elnöki posztjáról. Mészáros Lőrinc lánya 2017 óta vezette igazgatósági elnökként az Opust, távozását azzal indokolta, hogy jelentősen megnövekedtek a Magyar Bankholding Zrt.-nál augusztus óta betöltött leányvállalatokért felelős vezérigazgató-helyettesi feladatai, és a jövőben kizárólag ezekre kíván fókuszálni.

Nyitókép: Mészáros Beatrix, a Mészáros csoport operatív vezetője beszédet mond a Mészáros Alapítvány V. konferenciáján, az egerszalóki Saliris Resort Spa & Konferencia Hotelben, 2021. augusztus 27-én – Fotó: Komka Péter/MTI 

#Gazdaság#bank#bankholding#budapest bank#mkb bank#magyar nemzeti bank#mészáros beatrix#mészáros lőrinc#szuperbank#magyar bankholding csoport

Címlapról ajánljuk