Gazdaság

2000 milliárd forintba kerülhet idén a rezsicsökkentés a költségvetésnek

rtl.hurtl.hu

2022. január 20. 5:53

Tavaly az állami MVM több százmilliárd forint segítségre szorult.

A rezsicsökkentett közműdíjak, illetve a közműtermékek idén várható piaci árának különbsége az előrelátható lakossági forgalommal felszorozva az állami költségvetés mérlegfőösszegének 5-7 százalékára rúghat – közölte a Népszavával Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A konkrét összeget csak 2022 tekintetében durván 2 ezermilliárd forintra tette.

A becslés az összes, hatósági díjas lakossági közműre vonatkozik. Az összeg a hazai közműrendszernek a hatóságilag alacsonyan tartott eladási tarifák, illetve a jóval magasabb piaci árak különbsége miatt elszenvedett vesztesége. Bár ez első körben az érintett társasági mérlegeket rontja, ilyen helyzetben az állami tőkepótlás – legalábbis a köztulajdonú cégek esetében – előbb-utóbb elkerülhetetlen. Pletser Tamás tapasztalatai szerint az energiatarifákat a költségvetésből támogató államok azok után, hogy a piaci árak elszabadulása tarthatatlan rést üt a költségvetésen, előbb-utóbb visszatáncoltak a piaci árak irányába. 

A lap feleleveníti: bár a kormány nem verte nagy dobra, 2020 végén 210,5, tavaly először 22 milliárd, majd az év végén további 208 milliárd forinttal emelte meg a lakossági gázellátás egészét, illetve az áramszolgáltatás jó részét végző, állami MVM alaptőkéjét. Tavaly év végén, idén év elején kérdésekre válaszolva már sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem Steiner Attila illetékes államtitkár nem rejtette véka alá: 

az MVM a magas beszerzési és rezsicsökkentett eladási árai közötti, egyre nagyobb hiány miatt szorult költségvetési támogatásra.

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI

 

#Gazdaság#rezsicsökkentés#energiaár#energia

Címlapról ajánljuk