Gazdaság

Lengyelországban terjeszkedik a Mol

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 9. 16:40

A lengyel sajtó szerint a magyar állami olajipari cég megveszi a lengyel Lotos benzinkútjait.

A Mol megveszi a Lotos lengyel olajvállalat benzinkútjait, jelentette az MTI a Radio Zet értesülése alapján. A Radio Zet hivatalosan meg nem erősített információja szerint a döntést a jövő héten fogják bejelenteni.

A Lotos benzinkútjai egy részének eladása azzal függ össze, hogy a céget a tervek szerint átveszi a PKN Orlen lengyel üzemanyag- és energiaszolgáltató. Az átvétel engedélyezését az Európai Bizottság többek között ahhoz a feltételhez kötötte, hogy adják el a Lotos töltőállomásainak 80 százalékát, valamint 30 százalékos részesedést a cég gdanski olajfinomítójában.

A Radio Zet szerint a benzinkutakat a magyar Mol csoport, Közép-Európa legnagyobb olaj- és gázipari vállalata, az olajfinomítóban való részesedést pedig a világ legnagyobb olajtermelője, a szaúdi Saudi Aramco vásárolja meg. A PKN Orlen és a Lotos egyesülése 2022 közepére várható.

A Radio Zet cikke emlékeztet arra, hogy a Lotos eladásának belpolitikai vonatkozásai is vannak: voltak olyan találgatások, hogy Daniel Obajtek, a PKN Orlen elnöke kormányfői babérokra tör, miközben Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnök környezetéből többen is Obajtek székére pályáznak. Így a Lotos részleges beolvasztása a PKN Orlen-be komoly belpolitikai csatározások tárgya is egyben.

A Lotos hálózata mintegy 700-800 benzinkutat foglal magába, ezek ára egységenként átlagosan 1,5-2 millió dollár lehet. A Mol legutóbb tavaly augusztusban megerősítette, hogy a vállalat érdeklődik a lengyel kiskereskedelmi piac iránt.

Nyitókép: Grupa Lotos/Facebook

#Gazdaság#Külföld#lengyelország#mol#benzinkút#lotos#terjeszkedés

Címlapról ajánljuk