Gazdaság

Alaposan megdobja a kenyér árát a gyenge forint

rtl.hurtl.hu

2022. január 3. 15:47

Újabb élelmiszerdrágulást hoz az új év. 10-15 százalékkal tovább emelik a liszt árát a malmok januárban, a pékek nem tudják, milyen áremelésekre kényszerülnek még idén.

Újabb áremelésekre készülnek a pékek, pedig a KSH legutolsó adatai szerint már tavaly novemberben átlag 433 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért az országban. Majdnem 40 százalékkal többet, mint két éve, a járvány előtt.  

Senki nem tudja, mi sem, hogy mennyivel fognak drágulni a termékek idén, de az biztos, hogy többször is árat kell emelnünk ahhoz, hogy fennmaradhassunk – mondta az RTL Híradónak Harnyas Gábor, a győri Harnyas pékség ügyvezetője.  

Egy tonna búza már 100 ezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint tavaly ilyenkor – mondja Lakatos Zoltán, a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke. Magyarországon ugyan rekordmennyiséget arattak, de máshol az unióban kevesebb búza termett tavaly, emiatt megugrott a kereslet és kilőttek az árak. A helyzetet tovább rontja, hogy sokat gyengült a forint. A malmok pedig itthon, forintban is annyit fizetnek az alapanyagért, mintha külföldön vásárolnák euróért.  

Ha én a világpiaci árat nem tudom megfizetni a búzáért, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy a termelő annak fogja eladni, aki többet fizet érte – tette hozzá Lakatos Zoltán.  

Mindez azt jelenti, hogy a liszt ára várhatóan 10-15 százalékkal emelkedik.

Pedig részben a gyengülő forint miatt már az elmúlt évben több mint 20 százalékkal nőtt, erre jön az újabb emelés januárban. A forint gyengélkedését egyébként leggyorsabban a déligyümölcsök árán lehet érezni, a tejiparban pedig a jellemzően külföldről behozott gyümölcsjoghurtok és csomagolóanyagok drágulnak.

A Portfolio.hu friss összesítése szerint egy év alatt 2,1 százalékkal tovább gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty árfolyama alig 1 százalékkal esett, a cseh korona pedig 4 százalékot erősödött. Még nagyobb, 10 százalékos volt a zuhanás a dollárhoz képest.

Ezekkel az eredményekkel a forint a világ harmadik legrosszabbul teljesítő valutája volt az elmúlt három hónapban, csak az 50 százalékot zuhanó török líra és a chilei peso gyengült nagyobbat

– mondta a Híradónak Beke Károly, a Portfolio.hu elemzője.

A bankközi piacon ma is 367 forintot kértek egy euróért. Néhány forinttal kevesebbet, mint a másfél hónappal ezelőtti történelmi mélypontján.  

Nyitókép: A Balmaz-Sütöde Kft. új üzemegysége az átadás napján, Balmazújvárosban 2020. július 14-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#áremelés#liszt#kenyér#forint gyengülés#árfolyam#malom#pékség

Címlapról ajánljuk