Gazdaság

Ezek a legfontosabb adózási tudnivalók 2022-re

rtl.hurtl.hu

2022. január 1. 8:18

Szinte mindenkit érintenek az adócsökkentések 2022-ben. A kormány számítása szerint a választás évében több mint 1500 milliárd forint marad a családoknál, a fiataloknál, a kis- és közepes vállalkozásoknál, a kriptodevizával kereskedőknél, valamint a dolgozók jelentős többségénél.

A családi adó-visszatérítésre jogosultak a gyermeket nevelő szülők, illetve azok akik családi kedvezményre jogosultak (így például a várandós kismamák vagy a rokkantsági járadékban részesülők). Ők összesen több mint 600 milliárd forint befizetett adót kapnak vissza, közölte Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár MTI-vel.

Idén debütál a 25 év alatti fiatalok adómentessége. Az érintettek 2022. január 1-től az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. A kormány adóügyi intézkedése mintegy negyedmillió fiatalnál hagy 140 milliárd forintot.

A lakosságot érintő harmadik kedvező változás a kriptodevizával kereskedőket érinti. Már az idén benyújtandó szja-bevallásban alkalmazhatóak a kriptodevizákra vonatkozó kedvező szabályok. Az adó mértéke a felére, 15 százalékra csökken, így tisztul a hazai kriptopiac és tovább fehéredik a gazdaság, ami számottevő bevételt hozhat a költségvetésnek, magyarázta Izer Norbert.

A vállalkozásokat érintő adóváltozások egyike a munka közterhének négy százalékpontos csökkentése: 2022. január 1-től 13 százalék.


Megszűnik a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig két és fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó. A változtatás csaknem 600 milliárd forint körüli összeget hagy az érintetteknél, egyben jelentős adóegyszerűsítést is jelent, hiszen egy bonyolult adminisztratív kötelezettséggel járó önálló adófajta szűnik meg.

A kisvállalati adó (kiva) kulcsa egy százalékponttal 10 százalékra csökken. A már kivázó vállalkozásoknak 10 milliárd forintot jelent az adómérséklés, de már most látható, hogy ez az összeg magasabb lesz, hiszen a kedvező szabályok miatt december 31-ig már csaknem kilencezer újonnan jelentkező cég jelezte a kivára váltást.

2022-ben is érvényes a kis- és középvállalkozások kedvezménye a helyi iparűzési adóban, vagyis automatikusan jár a legtöbb esetben az alacsonyabb, maximum egy százalékos adómérték az érintetteknek. Az intézkedés révén a kkv-k összességében 150 milliárd forintot spórolhatnak.

Idén sem alkalmazható az a helyi adórendelet vagy települési adórendelet, amely adómérték-emelést vagy adóelőny-szűkítést fogalmazna meg.  2022-ben sem lesz lehetőségük a települési önkormányzatoknak új, eddig nem létező helyi adó vagy települési adó bevezetésére. A kormány szerint ez a rendelkezés a vállalkozásokat, a családokat és a lakosságot védi.

2022-ben teljesen megújul az átalányadó, amelynek választását nemcsak a mikrovállalkozásoknak, hanem a munkaviszony mellett egyéni vállalkozóként dolgozóknak is érdemes lehet megfontolni. Az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelme az éves minimálbér feléig adómentes, ami 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy kétmillió forintos bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

A kockázati tőkealap-kezelőknek, a tőzsdének és az árutőzsdei szolgáltatóknak is könnyebbséget hoz 2022 az adózásban: esetükben megszűnik a pénzügyi szervezetek különadó-kötelezettsége.

Nyitókép: Róka László/MTVA/Bizományosi

#Gazdaság#adó#adózás#adóvisszatérítés#adómentesség#adócsökkentés

Címlapról ajánljuk