Gazdaság

Húszból öt virsli bukott el a fogyasztóvédelmi teszten

rtl.hurtl.hu

2021. december 27. 10:49

Az elmúlt években ennél kevesebb kifogásolható terméket talált a fogyasztóvédelem a nagy év végi virsliellenőrzésen.

Minden évben a virslik laborellenőrzésével zárja fogyasztóvédelmi vizsgálatait az Innovációs és Technológiai Minisztérium, idén húsz termékből ötnél találtak valamilyen jelölési hibát – írja az MTI a tárca tájékoztatása nyomán.

A közlésből kiderül, hogy nem lehet bármit virslinek nevezni: a Magyar Élelmiszerkönyv kiköti a minimális fehérjetartalmat, illetve a maximális zsír-, víz- és sótartalmat is. Az idei tapasztalatok rosszabbak voltak az előző évieknél, 2018-ban 3, 2019-ben 2, tavaly mindössze egy hibára bukkantak.

Idén két termék zsírtartalma magasabb volt a megengedhetőnél, ezeket nem árulhatják tovább virsliként. Két áru címkéjén a tápértékadatok nem egyeztek meg a laborban mért mutatókkal. Egy virsli viszont meglepő módon jobb volt, mint amit a jelölés ígért: a tényleges sótartalma megfelelt az előírásoknak, ehhez képest a címkén a megengedettnél magasabb érték szerepelt.

A kifogásolt virslik gyártóival szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult, a jelölési hibás termékeket akkor forgalmazhatják tovább, ha a címkén feltüntetett értéket a valós mennyiségre javítják. A túl magas zsírtartalmú termékeket virsliként nem, csak egyéb húskészítményként árulhatják.

A nyitókép illusztráció – Fotó: MTI / Vajda János

#Gazdaság#virsli#fogyasztóvédelem#innovációs és technológiai minisztérium

Címlapról ajánljuk