Gazdaság

Figyelem, igencsak közeleg a szülői adóvisszatérítés igénylésének határideje

rtl.hurtl.hu

2021. december 23. 7:54

Ráadásul a kitöltendő nyilatkozatban figyelni kell egy nagyon fontos dologra az államtitkár szerint.

Még egy hét áll rendelkezésre a gyermeket nevelő szülők februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozat kitöltésére, amelyből csütörtök reggelig már 650 ezer be is érkezett. Az adóhivatal december 31-ig még mintegy 100 ezer szülő nyilatkozatát várja – közölte Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett: december 31-ig kell az adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozatot, az úgynevezett VISSZADO-t kitölteni.

Tállai szerint az esetek jelentős többségében mindkét szülőnek jár a családi pótlék, de azt ténylegesen csak az egyik szülő kapja kézhez, így az ő bankszámlaszámát, vagy postai címét ismeri az adóhivatal.

Viszont a másik szülő esetében az adóvisszatérítéshez szükséges legfontosabb adat hiányzik. Az adóhivatal nem tudja, hogy hová kell utalni a visszajáró adót – magyarázta az államtitkár.

Amennyiben az édesanya kapja a családi pótlékot, neki nincs teendője. Az adatok helyességét a VISSZADO megtekintésével néhány kattintást követően ő is ellenőrizheti, de a nyilatkozatot csak egyetlenegy esetben kell, hogy kitöltse: ha máshová kéri az adóvisszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja. Az édesapa, a házastárs viszont csak úgy kapja kézhez február 15-ig az adóvisszatérítés összegét, ha szilveszterig nyilatkozik – tette hozzáTállai András.

Nyitókép: Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra reagál az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 30-án. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Gazdaság#szja visszatérítés#tállai andrás#nyilatkozat#pénzügyminisztérium#nav

Címlapról ajánljuk