Gazdaság

Elárverezik a győri ETO-stadiont, szilveszterkor indul a licit

rtl.hurtl.hu

2021. december 19. 8:55

Kalapács alá kerül a győri Quaestor-vagyon.

Meghirdette az állami felszámoló a 2015-ben becsődölt Quaestor-birodalom győri vagyonelemeit, a 8,2 milliárd forintos csomagra december 31-től január 17-ig licitálhatnak az érdeklődők – vette észre a 444.hu az Elektronikus Értékesítési Rendszerben (EÉR). 

Az érdeklődők az ETO Park Kft. vagyonára licitálhatnak. A cég a Tarsoly Csaba tulajdonos-cégcsoportvezetőhöz köthető Quaestor-cégháló egyik fontos tagja volt. A csomag része egyebek mellett a 16 ezer férőhelyes győri stadion, amelynek  becsült értéke 1,3 milliárd forint, illetve az edzőközpont, amelynek értékesítése 307 millió forintról indul. Az élményközpont is kalapács alá kerül, ennek becsült értéke 4,7 milliárd forint. A felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. megítélése szerint az ingatlanok állapota átlagos. A négy csillag superior kategóriás ETO Park Hotel üzemeltetése tavaly áprilisban került Tiborcz István üzlettársához, Paár Attilához. 

Hatalmas hitelt adott az állami bank

A 24.hu cikkében arról ír, hogy nem egy, hanem két ingatlancsomagról van szó. A már említett, a stadiont és a szállodát is tartalmazó pakett mellett egy másik csomagban a felszámolás alatt álló Győri ETO FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. sporttelepére és az edzőközpontra lehet licitálni. Az előbbi több mint 17 hektáron fekszik Győr belterületén, és ehhez tartozik az 5300 négyzetméteres edzőközpont. A kikiáltási ár 1,85 milliárd forint. A lap megjegyzi: 

a két cég a brókerbotrány után, 2015 nyarán dőlt be, azonban az állami felszámoló mostanáig nem jutott el odáig, hogy belefogjon a vagyon értékesítésébe. 

Most azonban alaposan fölpörgetné a tempót: az árverésre december 16-án jelent meg a felhívás, az érdeklődőknek 22-éig kell bejelentkezniük és egyetlen napon, december 28-án tekinthetik meg az ingatlanokat.

A 24.hu arra jutott, hogy a magyar állam vélhetően nem csinál nagy üzletet az árveréssel, mivel a most meghirdetett két csomag összesen nem egészen 10 milliárd forintos becsértéknél sokkal nagyobb összegre van jelzálogjoga a kormány bankjának, a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB). A tulajdoni lapokon az MFB neve 9,7 milliárd forintnak megfelelő euró kölcsönösszeg és járulékai erejéig, első zálogjogi ranghelyen szerepel, egy másik bejegyzés pedig 6,9 milliárd forintnak megfelelő euró kölcsönről és járulékairól szól. 

A stadion, illetve az ETO Park állami hitelezése meglehetősen homályos – állapítja meg a 24.hu. Annyi biztos, hogy a második Orbán-kormány beiktatása után a fejlesztési bank készített egy listát a legnagyobb problémás hitelekről, és az akkori közlés szerint ezen az ETO Park 19,7 milliárd forinttal szerepelt.

Mindez egyébként azt is jelenti, hogy a Quaestor csődje miatt pórul járt kisbefektetők nem számíthatnak pénzre, hiszen az MFB várhatóan elviszi az árverésből származó teljes összeget.

Nyitókép: Krizsán Csaba / MTI

#Gazdaság#quaestor#győr#eto-stadion#árverés#tarsoly csaba

Címlapról ajánljuk