Fókusz

„Felszabadult időszakot hozott az, hogy átléptem a határt” – így él Ausztriában Tóth Angéla, és focista párja Sipos Lilla

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2024. június 30. 8:01

Lilla, Angéla és az öt és fél éves Dominik: ők hárman alkotnak egy családot. Másfél éve költöztek Ausztriába, amikor a profi labdarúgó Lillát egy ottani csapat szerződtette. Ő lett a gólvágó és megmentette csapatát a kieséstől. Mindeközben magánéletében is célba ért, játékostársai előtt ünnepelhették esküvőjüket Angélával. Azt mesélik itthon egyik napról a másikra éltek és kapcsolatukat sem tudták felvállalni mindenki előtt szabadon. Bár Dominik apukája mindvégig támogató volt, igazán Ausztriában tapasztalhatták meg, milyen úgy élni, ahogyan az nekik jó, ahogyan ők szeretnének. Vagyis pont úgy, ahogyan bármely más kisgyerekes család.

A család fogalmát többféleképpen lehet meghatározni. Család az, amikor egy anya és egy apa közösen neveli a gyermekeiket, de család az is, amikor valamelyikük egyedül marad a kicsikkel. Ugyanúgy családot alkotnak azok is, akiknek valamilyen oknál fogva nincs gyermekük, és léteznek mozaik-, illetve szivárványcsaládok is. Sipos Lilla profi labdarúgó is egy ilyenben él, feleségével és párja kisfiával.

Lilla párja, Tóth Angéla az Éjjel-Nappal Budapestből lehet ismerős. Az RTL saját gyártású, fikciós reality sorozatában ő alakította Vandát. A lányok két évvel ezelőtt egy társkereső oldalon ismerték meg egymást, bár nem vágytak komoly kapcsolatra, az első randevún kiderült, hogy ez több futó kalandnál. Szerelmük akkor teljesedett ki igazán, amikor 1,5 évvel ezelőtt – Lilla focista karrierje miatt – Ausztriába, Oberwartba költöztek. 

Nekem egy felszabadult időszakot hozott az, hogy átléptem a határt, és eljöttem otthonról

– mondta Lilla. Angéla azt mesélte, hogy a mai napig érezhető Lillán, hogy Magyarországon nem annyira felszabadult. 

Ha Angéla megfogja a kezét, vagy hozzábújik volt, hogy Lilla kérte, inkább ne. Azt mondta: nem szeretnék támadási felületet adni.

A külföldre költözés mellett több érv is szólt. Ausztriában nem csak a boldogságot keresték, a másik fontos szempont egy jobb élet reménye volt. Angéla azt mesélte, hogy teljesen hézköznapi igényeik voltak, mozi, állatkert, amit itthon nem tudtak elérni. Lill azt mondta: „nem akartam számolgatni, hogy 20 ezer forintom marad a hónap végére, vagy 8 ezer”.

Már elértem mindent, amit akartam a labdarúgásban, és 30 éves korom felett azt szerettem volna, ha ez becsülve is van.

Tudják, hogy Ausztriában sincs kolbászból a kerítés, meg kell dolgozni a jobb életszínvonalért, azonban minden fáradtságot megér számukra az őket körülvevő barátságos, elfogadó közeg. Másfél éve igazolt az FC Südburgenlandhoz, ahol igazi támogató közegre talált.

A csapatom sorfalat állt nekünk, és a főnököm pedig mikrofonba, itt, mindenki előtt, a közönség előtt bejelentette, hogy összeházasodtunk

– mesélte Lilla, hogyan lepte meg szerelmét, Angélát.

A pillanat, hogy a csapatom ezt ennyire támogatta, ennyire örült nekünk, a vezetőség ennyire örült nekünk, ez elmondhatatlan, ez valami fantasztikus élmény volt.

2019 óta az azonos nemű párok is házasodhatnak Ausztriában, de Lilla és Angéla mégis a bejegyzett élettársi kapcsolatot választották, Lilla elmonda miért:

Járunk haza a családhoz, és esetleg bármi történik, akár a gyermekkel, akár velünk, bármi, tényleg, akkor mi hiába lobogtatjuk a papírt, hogy mi házasok vagyunk, otthon csak a bejegyzett élettársi viszony az, ami ugye működik.

Dominik, Angi 5 és fél éves kisfia természetesnek veszi, hogy vérszerinti édesanyja és édesapja mellett van még egy anyukája is. 

A kisfiút ezért az oviban kifejezetten szerencsésnek tartják. 

Dominik apukája támogatta Angiékat a külföldre költözésben, azt mondta, fiának jót tesz, ha beszél majd idegen nyelvet és Ausztriába jár iskolába. Lilla azt mondta soha nem kaptak tőle egy rossz szót sem.

A környezetváltozás mindannyiuknak jót tett. Nem akarnak haza költözni, úgy érzik, Ausztria lett az új otthonuk.

Mi magyarok egyből arra asszociálunk, hogy mert minket itt elfogadnak, holott pedig itt nem elfogadnak, hanem teljes mértékben beilleszkedünk a társadalomba

– mondta Angi.

A fenti videóból, kiderül még:

  • mivel foglalkozik Ausztriában Tóth Angéla;
  • mire elég a fizetés, amit kapnak;
  • mikor tudatosult bennük, hogy a saját nemükhöz vonzódnak;
  • mit mondott Lilla csapatának vezetője arra, hogy Angélával összeházasodtak.
#Fókusz#Videó#szivárványcsalád#sipos lilla#Tóth Angéla#Külföld#színes#ausztria#ma

Címlapról ajánljuk