Fókusz

Lucz Dóra: a Csipes-botránynak köze lehetett ahhoz, hogy Kozák Danuta nem indul az olimpián

Maár LauraMaár Laura

2024. június 28. 20:46

Májusban Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok kajakozó egy Facebook-posztban írt arról, hogy milyen megalázó helyzetbe hozta őt edzője, Csipes Ferenc hogyan zaklatta őt. Vizsgálat indult, Csipes bocsánatot kért, de a zaklatást nem ismerte el. Lucz Dóra háromszoros Európa-bajnok kajakos azt feltételezi: a botránynak köze lehetett ahhoz, hogy Kozák Danuta nem indul az olimpián.

Nem csak a vívóknál, de a kajakosoknál is hatalmas a botrány az olimpia kezdete előtt egy hónappal. A háromszoros Európa-bajnok kajakos, Lucz Dóra csütörtökön egy Facebook-bejegyzésben fakadt ki – úgy érzi, a szövetség hibát követett el Kozák Danuta ügyében, a helyzetet nem kezelték megfelelően. 

Májusban Kozák Danuta, a hatszoros olimpiai bajnok kajakozó szintén egy Facebook-bejegyzésben vallott arról, hogy edzője, Csipes Ferenc miként zaklatta.

Fekszel a padon, gyakorlatilag meztelen vagy, (…) valamikor bejön egy edző erősen befolyásolt állapotban. (…) Elkezd verbálisan molesztálni és sértegetni a legkülönfélébb módokon. Lehajtott fejjel, védekezésképtelen pózban kell eltűrnöm a megaláztatásokat. Szerencsére ebben jó vagyok, a sportban megtanulsz kussolni is. Megtanítanak

– így írt bejegyzésében a kajakozó az átéltekről. Az ügyben a szövetség vizsgálatot indított, Csipes Ferencet pedig egy időre felfüggesztették, azonban bocsánatkérését követően lezárták az ügyet. Kozák Danuta elfogadta a bocsánatkérést, és ő is úgy fogalmazott, hogy részéről véget ért a balhé. Csipes azonban később a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, egy vita hevében vágott „vállalhatatlan sértést” Danuta fejéhez, de szó sem volt abúzusról, molesztálásról.

Lucz Dóra szerint azonban azért kéne dolgozni, hogy hasonló eset elő se fordulhasson – a tehetséges sportoló Tokióban 6. lett az olimpián. 2022-ben azonban bejelentette a visszavonulását, német párjával Drezdába költöztek, azóta ott él civil életet. Megházasodott, és időközben már édesanya is lett. Azt mondja, azért is állt ki Danuta mellett, mert édesanyaként úgy érzi, felelősségteljesen kell gondolkodnia, hiszen ami Danutával történt, akár gyerekekkel is megtörténhet.

Mindeközben lezárult az olimpiai kvalifikáció, és mindenki meglepetésére kiderült, hogy a legeredményesebb magyar olimpikon nem indul Párizsban – a szövetség úgy döntött, Kozák Danuta nem kap helyet a női négyesben. Lucz szerint azonban a döntés nem feltétlenül sportszakmai okokból született, a Fókusznak így nyilatkozott:

Kívülállóként én azt láttam, hogy a Dana és a Tamara tök jól mentek párosban, és hirtelen ezek után a válogatón már nem ültek egy párosban. Tehát feltételezem, hogy ennek köze volt ehhez.

A Fókusz teljes riportjából kiderül még, hogy

  • mit gondol az ügyről Ághassi Attila, a Telex sportújságírója,
  • tud-e a Honvéd ügyvezető elnöke más, Csipes Ferenccel kapcsolatos panaszokról,
  • és hogy Csipes Ferenc mikor nyilatkozik az őt ért vádakról.

 

#Fókusz#Videó#Sport#kajak#kozák danuta#csipes ferenc#zaklatás#botrány#olimpia#Lucz Dóra#Ághassi Attila

Címlapról ajánljuk