Fókusz

Egyszerre rendőr és oltárszolga – a két hivatásban több a közös, mint gondolnánk

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2024. június 27. 20:27

16 éve rendőr, négy éve a hívek lelki életével is foglalkozik. Bár elsőre azt hihetnénk, a két hivatás nehezen fér meg egymás mellett, Gyárfás Gergely szerint több bennük a közös, mint gondolnánk. Úgy látja, az egyházi és a rendőri szolgálat is a segítségnyújtást helyezi előtérbe, a maga módján mindkét hivatás a jó útra terel. Miért választotta magának ezt az utat, és hogyan hangolja össze a két munkát? Gyárfás Gergely a Fókusznak mesélt. 

Gyárfás Gergely szolgál és véd, de nem csak a rendőrség kötelékében. A főtörzsőrmester amellett, hogy Szilvásvárad-Nagyvisnyó körzeti megbízottja, hitéleti kérdésekben is támaszt nyújt a települések lakóinak: egyházi feladatokat is ellát a bélapátfalvai járásban. 2020-ban másfél évre leszerelt a rendőrségtől, hogy pap lehessen, de egy év szeminárium után inkább hitoktató lett. Egerben előbb lektorrá avatták, majd akolitus, azaz világi segítő lett, ami nem egyenlő a felszentelt pappal. 

„Én igazándiból ezt csak társadalmi munkaként végzem, ezért jövedelmet nem kapok itt a földön, de majd a túlvilágon remélem, hogy az Isten segítségével megkapom. (…) Mi nem végzünk bizonyos cselekményeket, tehát nem végzünk szentmiséket, nem csinálunk úrfelmutatást, mi az oltár körül segédkezünk” – magyarázta Gyárfás Gergely. Hozzátette: karácsonykor és húsvétkor nehéz, hogy mindkét helyen szolgálatot teljesítsen, de ezen kívül ez a kettősség inkább a hétvégéket veszi igénybe. 

„A hétvégéket mindig úgy alakítom ki szolgálatbeosztás terén, hogy ha szombaton éjszakás vagyok, akkor vasárnap tudok menni szentmisére” – hozott példát. 

Szerinte az egyházi és a rendőri szolgálat sokban hasonlít egymásra. Mindkettő tartást ad az embernek, hiszen mindkét hivatás a segítségnyújtást helyezi előtérbe, egyaránt a jó útra terel – a maga módján. 

A rendőrség munkája szerinte nem a büntetésről, bírságolásról szól, hanem arról, hogy a tisztességes élet felé vezesse az embereket. „Van olyan helyzet, amikor nincs mérlegelési lehetőség, és akkor helyszíni bírságot vagy feljelentést kell alkalmazni. De ha van mérlegelési lehetőség a szabálysértésnél, akkor van, amikor az ember azt mondja, hogy na jó, de akkor többet ne csinálj ilyet. Az Isten is csinál velünk ilyet, ő is nagyon sokat figyelmeztet” – mondta Gyárfás Gergely.

Hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, maga sem tudja, arra azonban tisztán emlékszik, hogy már kisfiúként is eljátszott a gondolattal, hogy amikor felnő, rendőr vagy pap lesz belőle. 

Hogy miért alakult így az élete, és miért szeret rendőr lenni, arról Gyárfás Gergely részletesen mesélt a Fókusznak. 

#Fókusz#Videó#Életmód#rendőr#hivatás#egyház#oltár

Címlapról ajánljuk