Fókusz

„Egyszerűen jó volt a közelében lenni” – mondta jó barátja az 51 évesen elhunyt operettszínészről, Vadász Zsoltról

Fehér IstvánFehér István

2024. június 24. 19:53

Alig két hete még ereje teljében állt a színpadon, június 21-én azonban tragikus hirtelenséggel elhunyt Vadász Zsolt, a Budapesti Operettszínház elismert színésze. A művészvilágot és a színész rajongóit megdöbbentette és megrendítette a veszteség. Rusvai Miklós víruskutató szerint a színész halálát okozó húsevő baktérium általi fertőzések száma Magyarországon elenyésző. 

Vadász Zsolt pályája során játszott Ózdon, Egerben, Debrecenben, végül a budapesti közönség is megismerhette, társulatával pedig turnézott az Egyesült Államokban, Ázsiában és Ausztráliában is. Énekelt németül, csehül, olaszul, de még oroszul is.

Egyszerűen jó volt a közelében lenni. Minden szempontból megnyugtatott, hogyha meghallottuk az öltözőből kiszűrődő skálázást

– mondta Szendy Szilvi, aki három évtizede jó barátja Vadász Zsoltnak. A színésznő arról beszélt, Vadász a Zsolt az operett műfaj egyik kiemelkedő alakja volt, számára pedig az egyik legvidámabb és legszerethetőbb barát és partner. Szilvi is egyike volt azoknak a művészeknek az Operettszínházban, akik nap mint nap látogatták a kórházban Zsoltot. Amit csak tudtak, megtettek a gyógyulása érdekében. Akkor is, amikor már sejtették, hogy nagy a baj.

Vadász Zsolt két hete, az otthonában lett rosszul, mentővel szállították kórházba. Orvosai a „húsevő” néven ismert STSS baktérium okozta fertőzést diagnosztizálták nála, mely sebfertőzés útján kezdi roncsolni a lágyszöveteket. Állapota napról napra romlott, pénteken pedig légzése és szervei is leálltak.

Rusvai Miklós víruskutató szerint a húsevő baktérium által okozott fertőzések száma Magyarországon elenyésző. Annak ellenére is, hogy „szinte minden emberben, jelen vannak ezek a baktériumok és csak a körülmények döntik el, hogy kialakuljon ez a sztreptokokkusz toxikus sokk szindróma”.

A színház művészei a bajban összekapaszkodtak és tartják egymásban a lelket. Tapintatosan, de állandóan váltva egymást támogatják a színész özvegyét, Lukács Anita operett színésznőt és édesanyját is. Az igazgatóság lemondta a Nagymezői utcai teátrum hétvégi előadásait. Helyette pénteken a társulat megemlékező virrasztást tartott. Szombaton este pedig a közönséggel együtt emlékeztek a tragikusan fiatalon elhunyt művészre.

Valószínűleg életünk végéig hordozzuk ezt a traumát

– mondta Szendy Szilvi, színésznő.

Vadász Zsolt családja és barátai vigasztalhatatlanok. Különösen 95 éves nagymamája, édesanyja és özvegyen maradt felesége.

#Fókusz#Videó#vadász zsolt#elhunyt#operett#énekes#húsevő baktérium#fertőzés#rusvai miklós

Címlapról ajánljuk