Fókusz

A László család 3 év után tért haza Nicaraguából: mindenkit arra bátorítanak, hogy merjenek nekivágni a nagyvilágnak, akár gyerekekkel is

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2024. április 10. 17:16

A László család 2018-ban életük legnagyobb kalandjára vállalkozott. Egy lakóautóval nekivágtak Közép- és Dél-Amerikának. Az egyévesre tervezett körút végül három évig tartott. Nicaragua annyira megtetszett neki, hogy házat is vettek ott. Most a gyerekek oktatása miatt költöztek haza, de nem vágták el magukat végleg a közép-amerikai országtól. Mindenkit arra bátorítanak, hogy merjenek kilépni a komfortzónájukból és lássanak világot, akár gyerekekkel is, mert az élményeken és a nyelvtanuláson túl rugalmasságot és nyitottságot is kaptak a gyerekeik, amelyek később óriási előnyt jelenthetnek majd a számukra.

A László családot talán már nem kell bemutatni. Ők azok, akik 2018 augusztusában összecsomagoltak és egy lakóautóval indultak el életük kalandjára: végig járták Közép- és Dél-Amerikát. 

László Márton azt mondja, itthonról, a fotelből sokkal veszélyesebb helynek tűnik a világ, mint valójában. Erre jó példa Nicaragua, ami sokak fejében összemosódik a bandákkal meg a környező országokkal, pedig szerintük ez abszolút nincs így. 

Mindenkit arra bátorítanék, hogy legyen nyitottabb, és próbálja nyugodtan egy picit feszegetni a saját határait. Mindezt persze józan ésszel 

– mondta az apuka.

Viki és Marci világéletében szeretett utazni, kalandvágyuk pedig akkor sem csillapodott, amikor szépen sorjában megszülettek a gyerekeik. 

Szerettünk volna egy kicsit így kiszakadni, meg a gyerekeket is kiszakítani az otthoni környezetből és a mókuskerékből. Szerettük volna, hogy többet legyünk velük, minőségi időt töltsünk velük, és azt hiszem, hogy ezt sikerült is megvalósítani 

– árulta el Marci.

Egy éves körútjuk Argentínában ért volna véget, ám változott a terv. Beleszerettek egy nicaraguai kisvárosba, ahol nem csak, hogy 2 és fél hónapra letelepedtek, hanem végül házat is vettek. 

Később, amíg a gyerekek óvodában és iskolában voltak, Viki spanyolt tanított egy helyi suliban, Marci pedig magyarországi vállalkozását irányította. 

A 7 főssé bővült család végül 3 évet élt Granadában, ahonnan néhány hónappal ezelőtt költöztek haza. A szülők úgy fogalmaznak, az országváltás „átmenetileg végleges”. 

Az édesanya azt mesélte, elsősorban az iskola miatt költöztek haza, meg akarják várni, amíg minden gyerekük leérettségizik, de hozzátette, hogy csak 5 évre tud előre gondolkodni.

Lászlóék 3 évvel ezelőtt többek között azért költöztek külföldre, hogy gyermekeik megtanuljanak angolul és spanyolul – utóbbi nyelvet mindegyikük remekül el is sajátította – a többi tantárgy oktatásával azonban már cseppet sem voltak elégedettek. Hosszas mérlegelés után a család úgy döntött, haza térnek. 

A László gyerekek könnyedén vették az idegen országba való beilleszkedéssel járó akadályokat, és ugyanilyen könnyedén foglalták el újra budapesti otthonukat is. Marci abban bízik, hogy az elmúlt 3 év életreszóló kalandjaiból sokáig táplálkoznak majd. Úgy érzi gyerekei elsősorban rugalmasságot kaptak a külföldön élséből.

Itthon beilleszkedni egy új iskolába, kapcsolatot teremteni, az annyival könnyebben megy nekik, mint más gyerekeknek, hogy ez szerintem egy nagyon nagy előny nekik az életben

– tette hozzá az apa.

#Fókusz#Videó#utazás#kaland#Nicaragua#család#rtl#Életmód

Címlapról ajánljuk