Fókusz

Érettségi és fesztivál együtt? Ilyen a tanulási ötlet, amire még Balogh Petya is lecsapott

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2024. április 4. 20:23

Több száz diák nem egy hatalmas, hajnalig tartó buli kedvéért gyűlt össze, hanem épp ellenkezőleg: érettségire készültek. A rendhagyó, négynapos fesztiválon a tanulásé volt a főszerep. Az esemény megálmodója a közgazdász végzettségű matektanár, Gódor Zoltán, aki abban hisz, hogy mindenki ki tud igazodni a számok világában, csak egy jó módszer kell hozzá. Tavaly januárban ezt a Cápák közöttben is bebizonyította, sőt tesztelte a nagyragadozók matektudását is. Milyen egymás mellett a két talán egymásnak feszülő fogalom: érettségi és fesztivál? Megmutatjuk. 

Gódor Zoltán, azaz Zola és Balogh Petya között tökéletes az összhang, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy megszervezték az első Érettségi Fesztivált is, ahol a matek mellett a magyarra és a törire is ráfeküdtek a diákok. Persze nem csak Petya az, aki szívesen lecsapott volna a Rapid Matekra és vele együtt a matektanulás vagy éppen matektanítás új formáira.

A Rapid Matekba én is szívesen beszálltam volna, de azt gondoltam, hogy ez Petyánál jobb helyen van. Ő az, aki az oktatásban tényleg élen jár. Ugyanakkor rólam sokan tudják, hogy én matek tagozatra jártam, matek versenyeket is sokat nyertem, tehát elég közel állt hozzám ez a téma

– mondta a Fókusznak Lakatos István.

Érettségi és fesztivál együtt? Ilyen a tanulási ötlet, amire még Balogh Petya is lecsapott
Lakatos Istvánnak is tetszett a Rapid Matek ötlete. 

A Cápát édesapja barátkoztatta meg a számokkal, az alapokat pedig a Radnóti Miklós Gimnáziumban sajátította el. Lakatos István azt mondja, a matematika mindennek az alapja, a logikus gondolkodás azt élet minden területén hasznunkra válik. Sőt, szerinte a matematikát nagyon könnyű online oktatni, 

ha ezt egy alkalmazáson keresztül csináljuk, akkor az még a gyerekeknek is élvezhetőbb, könnyebben be lehet vonzani őket.

Tanulás mellet a lazítás is kell

Két érettségi feladat kitöltése között kell egy kis lazítás, ez pedig egy fesztiválon természetesen nem lehet más, mint néhány koncert. A tanulás és a lazítás mellett azonban a szemlélet is nagyon fontos. 

Mindig azt szoktam mondani, hogy ha egy dolgot változtathatnék a közoktatásban, az annyi, hogy egy ilyen „Merj hibázni!”-hangulatot kialakítani


– mondta a Rapid Matek megálmodója.

Zola szerint a nap végén csak az számít, hogy a diák megtanulja a tananyagot, de hogy azt milyen módszerrel és kinek a segítségével, szinte mindegy. Ha a mai rohanó világban az online tér jelenti a hatékony megoldást, akkor azt igenis el kell fogadni, és ki kell használni.

De pontosan hogyan néz ki egy többnapos fesztivál, aminek középpontjában a felvételi és mindenek előtt az érettségi áll? Mit mondanak azok, akik részt vettek a rendhagyó eseményen? Kiderül a fenti videóra kattintva.

A Cápák között következő epizódjáig pedig már nem kell sokat várni. Az üzleti showműsor április 28-án a szokott időben tér vissza a képernyőre. 

#Fókusz#Videó#Belföld#rapid matek#matek#felvételi#Cápák között#balogh petya#lakatos istván

Címlapról ajánljuk