Fókusz

Szeretné, ha az emberek nemcsak egy széket látnának, hanem azt is, aki benne ül – Boldizsár Dalma lett a legszebb kerekesszékes nő

Fodor BiankaFodor Bianka

2024. március 2. 18:59

A 20 éves Boldizsár Dalma Magyarország legszebb kerekesszékes hölgye. Hét magyar, egy orosz és egy olasz nő közül ő lett a királynő ezen a világon egyedülálló versenyen, melynek célja, hogy megmutassák: aki nem tud lábra állni, semmivel sem ér kevesebbet, mint mások. 

Dalma 3 évvel ezelőtt került kerekesszékbe, ám arról, hogy mi történt vele, érthető módon nem szeret beszélni.

Szerencsére nem történt semmi tragédia, nem ütött el semmi, nem estem ki sehonnan, azért sok ilyen rémhírt hallani. Egy nap alatt lezajló esemény volt az egész, egy gerincvelő-kompresszió, amit igazából a mai napig nem tudunk, hogy mi idézett elő 

– mesélte. Sportos családban nőtt fel, így a mozgás mindig is az élete része volt. Úszott, táncolt, majd a kajakozásban teljesedett ki igazán: tíz éve űzi ezt a sportot.

Elfogadta, hogy kerekesszékbe került. Ez nem betegség, hanem egy állapot, mondta, és azóta sokkal hamarabb meglátja az élet apró örömeit is, például, hogy mindig tiszta a cipője Bár a lépcső és a padkák nem a legjobb barátai, de mindenre képes, amire mások. Szeretné, ha az emberek nemcsak egy széket látnának, hanem azt is, aki benne ül. 

Éppen ez a célja a magyar szervezésű Nemzetközi Kerekesszékes Szépségversenynek, amelyet idén immár ötödik alkalommal rendeztek meg. Ahol nem a győzelem a fontos, hanem a sztereotípiák lerombolása. A résztvevők célja, hogy megmutassák: ugyanolyan problémákkal és örömökkel élik életüket, mint bárki más, ugyanúgy szeretik a szép sminkeket és frizurákat, szeretnek öltözködni – ám a társadalmi megkülönböztetés miatt sokan a négy fal közé szorulnak. Egy ilyen verseny nemcsak hatalmas kaland számukra, hanem óriási önbizalomtuning is. 

 

#Fókusz#Videó#kerekesszékes szépségverseny#kerekesszék#rtl#Boldizsár Dalma#szépségverseny#gerincvelő

Címlapról ajánljuk