Fókusz

Hat hét után arra ébredt, hogy a fél lábát elvesztette – Hervát Attila agya törölte a brutális siklóernyős balesetet

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2024. február 18. 7:05

Az orvosok 1 százalék esélyt láttak arra, hogy Hervát Attila túléli, miután egy nem várt légáramlattól hegyoldalnak csapódott siklóernyőjével, és 40 métert zuhant. Bár arra ébredt, hogy a fél lábát elvesztette, előre tekint, és nem gondolkozik azon, mit lehetett volna másképp csinálni. Megpróbálja a helyzetéből a lehető legtöbbet kihozni, többek között azáltal, hogy másoknak segít. A Fókusz riportja. 

2019. szeptember elsején Hervát Attila siklóernyőzni indult Csolnokra. Ideális volt az időjárás, jók voltak a szélviszonyok, nagyjából fél órán keresztül csak élvezte a repülés nyújtotta szabadságot, a gyönyörű tájat és a magasságot. 

Viszont egyszer csak az ernyő egyik oldala egy nem várt légáramlat miatt hirtelen becsukódott, ő pedig nekicsapódott a sziklafalnak, és 40 métert zuhant. Minderről felvétel készült, de Attila kérésére riportunkban ezt nem mutattuk meg.

Eltört a gerincem, a bal combom két helyen és a bal sarkam. A lépemet el kellett távolítani. Az egyik legveszélyesebb sérülésem az volt, hogy a májam melletti fő ér szétrobbant. Ezzel kezdték a mentésemet, egy 7 órás műtét volt

– osztotta meg. Az agya teljesen törölte a baleset körülményeit és az azt megelőző napot. Olyan súlyos sérülései voltak, hogy csupán 1 százalék esélyt láttak a túlélésére. Hat hétig tartották altatásban, ő pedig már arra tért magához, hogy jobb lábát elveszítette. 

Azt mondta, olyan szinten elfertőződött nyílt sípcsonttörése, hogy az orvosoknak dönteniük kellett: a lábát mentik meg, vagy az életét. Attila 30 kilót fogyott a kórházban. Az orvosok szerint annak köszönheti életben maradását, hogy egészségesen élt, és rengeteget sportolt. És annak, hogy eldöntötte: nem adja fel. 

Hónapokat töltött rehabilitációval, hosszú időbe telt, mire megtanult újra járni a protézissel, ám azóta már szinte teljes életet tud élni. Túrázik, edz, autót vezet, sőt sportol is. 

Bár elismeri, hogy amikor egyedül van a négy fal között, néha eszébe jut, hogy nem így kellett volna, hogy alakuljon, ez az állapot soha nem tart sokáig. 

Amikor ezt kimondom, rögtön elém jön, hogy teljesen felesleges már azon gondolkodnom, mi lett volna, ha, mert ezen már nem lehet változtatni, hanem inkább a lehető legtöbbet kihozni ebből

– fogalmazott a Fókusznak.

Többet között úgy hozza ki a lehető legtöbbet a helyzetéből, hogy történetével ma már másoknak próbál segíteni, hogy megmutassa: a legreménytelenebb helyzetből is van kiút. 

A Fókusz riportjából, amely a cikkünk elején található videóban megtekinthető, az is kiderül, 

  • hogyan zajlott Hervát Attila mentése;
  • hogyan szokta meg a lábprotézist;
  • miért érzi azt, hogy az élete valójában nem változott meg a balesete óta;
  • és siklóernyőzne-e még valaha.
#Fókusz#Videó#Baleset-bűnügy#baleset#siklóernyős baleset#siklóernyőzés#zuhanás#amputáció#altatás#ma#felépülés

Címlapról ajánljuk