Fókusz

Putyin egy interjúban Joe Biden mellett állt ki – mit jelent ez?

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. február 15. 20:14

Váratlan helyről, Vlagyimir Putyintól kapott támogatást Joe Biden, aki regnáló elnökként újra indulna a novemberi elnökválasztáson – az orosz elnököt a minap egy interjúban arról kérdezték, melyik potenciális jelölt győzelmének örülne jobban. Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint azonban Putyin szavait érdemes inkább dezinformációként értelmezni.

„Ki a jobb nekünk, Biden vagy Trump?” – kérdezték nemrég egy interjúban Oroszország elnökétől. 

„Biden” – válaszolta Vlagyimir Putyin, és azzal indokolta, hogy Joe Biden tapasztaltabb, kiszámíthatóbb, a régi iskolához tartozó politikus. 

Furcsa kijelentés ez az orosz elnöktől, mivel Donald Trump eddigi nyilatkozataiból úgy tűnt, ő és Putyin jóban vannak egymással. A republikánus exelnök tavaly szeptemberben például arról beszélt: ha ő lett volna tavaly előtt az Egyesült Államok első embere, Oroszország nem támadja meg Ukrajnát.

Amikor találkoztam Bidennel Svájcban – három éve történt, de ez nem számít –, már akkor is azt mondták, hogy Biden alkalmatlan. De semmi ilyesmit nem láttam. 

Igen, folyamatosan nézegette a papírjait, de hogy őszinte legyek, én is ezt csináltam. Szóval nem történt semmi különös. Ha arról beszélünk, amikor kiszállás közben beütötte a fejét a helikopterbe… Mutass valakit, aki soha nem ütötte be a fejét valamibe” – fogalmazott az orosz elnök. 

Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint viszont Putyin szavait érdemes inkább dezinformációként értelmezni, és felesleges arra gondolni, hogy az orosz elnök Joe Biden szövetségesévé lépett volna elő.

Tulajdonképpen 2014 óta teljesen világos, hogy egymásnak homlokegyenest ellentmondó állításokat képes tenni Putyin, a gépezete, szóvivője, külügyminisztere, akár egy napon, egy héten belül. Tehát ne lepődjünk meg, hogyha máskor majd éppen Trumpot fogja földicsérni

– mondta a Fókusznak a szakértő.

A riportban arról is szó esik, hogy miért utasította el az Egyesült Államok Putyin tűzszüneti javaslatát, és mi várható az orosz elnökválasztáson.

#Fókusz#Videó#Külföld#vlagyimir putyin#oroszország#amerikai egyesült államok#joe biden#orosz-ukrán háború#donald trump

Címlapról ajánljuk