Fókusz

Rozsdától a dicsőségig: így készült Villám Géza díjnyertes filmje a Budapest-Bamako raliról

Kecsmár AlexandraKecsmár Alexandra

2024. január 23. 17:27

Aki egyszer elindul a Budapest-Bamako ralin, többé nem lesz ugyanaz az ember. Az elképesztő kalandok után megváltozik az ember világlátása. Az első ralit 2005-ben rendezték meg, ekkor még épphogy súrolta a negyvenet a csapatok száma.  Egy dolog azonban azóta is biztos: minden bizonytalan. Most dokumentumfilm készült a Bamakoról, a Föld legnagyobb amatőr ralijáról, amit mától az RTL+-on láthatnak.

Az Atlanti-óceán hullámai és a helyiek fogadtatása mindenért kárpótolja a Budapest-Bamakon indulókat. Már aki eljut a célig. A kavicsos terepeken és a homokdűnék közt is bármikor bekövetkezhet a baj. De ha a természet éppen kegyes a sofőrökkel, az autó okozhat galibát. 

Ránézésre ezek csak ütött-kopott, széthajtott járgányok, mégis vannak, akik a rozsda mögött az autót látják. A ralit 2005-ben rendezték meg először, ekkor még épphogy súrolta a negyvenet a csapatok száma. Egy dolog azonban azóta is biztos: minden bizonytalan.

Az életreszóló kalandról film készült, ami Texasban a legjobb dokumentumfilm díját már elnyerte és Cannes-ban is a hivatalos versenyben van.

A nagyközönség az RTL+-on mától láthatja a filmet, aminek a címe: Rozsdától a dicsőségig.  

A filmet a futam alapítója, Szabó Gál András, azaz Villám Géza rendezte, aki egy „bontószökevénnyel” vágott neki a világ legnagyobb amatőr ralijának. A film forgatásáról így mesélt:

A három csapatot három operatőr követte végig, nekik egész nap forgatni kellett és dolgozni és figyelni, hogy mi történik a riportalanyaikkal. Gondolkodtam, hogy kik legyenek a főszereplők, és azt mondtam, hogy mindenképp szeretnék két lányt. Két olyan lányt, akikből az ember nem nézné ki, hogy a Budapest-Bamakon indulnak 

– mesélte.

Egy ázsiai testvérpár egy ikonikus indiai autót választott, míg a szlovák Misha és Linda egy velük egyidős ócska Skodát próbáltak rendbe rakatni a rajtra. A kilencezer kilométeres út során buktatók és felemelő pillanatok akadnak bőven. Sokszor már az indulás sem úgy alakul, mint ahogy azt a versenyzők eltervezték. 

#Fókusz#Videó#budapest-bamako#rali#rozsdától a dicsőségig#villám géza#RTL+

Címlapról ajánljuk