Fókusz

A holtpontnál az érezte, hogy öt ujját el fogja veszíteni – Szilágyi Zoltán félmeztelenül, rövidnadrágban futotta le a norvég maratont, mínusz 25 fokos hőérzet mellett

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. január 15. 19:00

Szilágyi Zoltán rövidnadrágban, félmeztelenül vágott neki az életveszélyes kalandnak Norvégiában, az északi sarkkörtől 300 kilométerre. Kietlen, jeges utakon, hegyek között, -25 fokos hőérzet mellett teljesítette a távot. Többször küzdött meg hóviharral, az erős széllel és persze saját tűrőképességeinek határaival. Ilyen körülmények között még soha, senki nem teljesítette ezt a maratont. A célba egy vékony széldzsekiben érkezett, de csak azért, mert a szervezők kötelezték erre a 37. kilométer után.

Zoltánt és az elképesztő rekordjait korábban már bemutattuk a Fókuszban: tavaly a Föld legmagasabban fekvő vulkánjára, a chilei Ojos del Saladora futott fel.


A 40 Celsius-fokos Atacama-sivatagból indulva 400 kilométert tett meg, nagyrészt félmeztelenül, 10 nap alatt, pihenőnap nélkül – ez rajta kívül eddig soha, senkinek sem sikerült.

Ha belerakjuk a munkát, szorgalmat és hiszünk benne, akkor bármire képesek vagyunk

– mondja Zoltán. A sportoló számára az eddig elért kihívásai közül, bár mindegyik nagyon nehéz volt, talán a norvégiai volt a legkeményebb feladat. Főleg azért, mert nem ilyen körülményekre készült: a maraton szervezői azt mondták, a magyarországinál kicsivel hidegebb télre és némi szélre számíthat. Nem így lett.

Az extrém körülmények ellenére Zoltán a norvég maraton teljes mezőnyének 75. helyén ért célba. Ezzel az eredménnyel viszont nem elégedett. Azt mondja, két év múlva újra megpróbálja, ekkor azonban már a dobogót célozza meg. Előtte azonban egy hatnapos szaharai túra vár rá: jövő áprilisban egy 4 fős csapattal, 240 kilométert tesznek meg a forró sivatagban.

#Fókusz#Videó#színes#hideg#futás#Sport#extrém#norvégia#Külföld#szilágyi zoltán

Címlapról ajánljuk