Fókusz

„A legfárasztóbb dolog, ami létezik, az az evés” – az ALS-sel küzdő Szalai Dezsőt megnyugtatta a diagnózis

rtl.hurtl.hu

2024. január 14. 7:04

Szalai Dezső először azt tapasztalta, hogy ügyetlenebb a konyhában, gyengének érezte a kezeit. Tavaly márciusban kapta meg a végzetes diagnózist. ALS, azaz amiótrófiás laterálszklerózis. Rohamos mértékben pusztulnak a központi idegrendszer mozgató idegsejtjei, ami az izmok legyengüléséhez, majd elsorvadásához vezet. A világ életében aktívan élő Szalai Dezső azonban nem aggódik a végső stádiumtól sem, amikor már képtelen lesz mozogni. Erről is mesélt a Fókusznak. 

Egyszerűen nem engedelmeskedik a testem

 – elevenítette fel Szalai Dezső a Fókusznak adott interjújában, hogy mit mondott neki egy orvos korábban a betegségéről. A férfi világéletében pörgött, huszonéves kora óta vállalkozó volt. A vendéglátásban találta meg a számítását, de ott sem ült sosem a babérjain. Szalai cége utcai büfékocsikat, foodtruckokat üzemeltet, számos szakmai díjat elnyertek már. Aztán 2022-ben valami megváltozott, úgy érezte egyre ügyetlenebb. Végül 2023 márciusában diagnosztizálták ALS-sel, ez ugyanaz a betegség, amivel Karsai Dániel alkotmányjogász is küzd, ő az emberi jogok bíróságán pert indított azért, hogy legyen joga dönteni az élete végéről. Szalai Dezső örült Karsai színrelépésének, mert több száz ALS-ben szenvedő ember él Magyarországon, a társadalom viszont nem ismeri a betegséget. Most általuk többet is megtudhatunk róla.

Szalai Dezső éjjel-nappal, mindenben segítségre szorul, ma már egyáltalán nem képes ellátni önmagát. 

A legfárasztóbb dolog, ami létezik, az az evés

– mondta. Amikor megkapta a diagnózist, nem pánikolt, hanem megnyugodott, mert legalább tudta, hogy mivel áll szemben. 

Klasszikus, hogy nálam mindig félig tele van a pohár, nem félig üres

– mondta Dezső mosolyogva, akit az sem rémít meg, ha ébredéskor megmozdulni sem tud, és csak fekszik az ágyában gondolataival. „Nem annyira tartok ettől az utolsó állapottól, amikor tényleg csak szívem meg a szemem mozog, mert van elrakva annyi sztori, történés, hogy akkor is meg tudom melengeti a lelkemet” – mondta erről.

A fenti videóból kiderül még, hogy:

  • hogyan vette észre Szabó Dezső, hogy valami megváltozott a testében;
  • milyen állapotú betegtársakkal találkozott;
  • mit bánt meg magánéletében és a munkájával kapcsolatban;
  • mi ad reményt a férfinak;
  • és mit adott Dezsőnek a betegség.

A Fókusz teljes riportját tehát a fenti képre kattintva elinduló videóban nézhetik meg. 

#Fókusz#Videó#als#egészség#sote#szalai dezső#karsai dániel#ma

Címlapról ajánljuk