Fókusz

„Lebénultam, kerekesszékes vagyok. El van fogadva, de jó pofát nem vágok hozzá” – Gyuris Péter siklóernyőzés közben csapódott a földbe, most oktatóját pereli

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. január 9. 19:38

Gyuris Péternek egy perc leforgása alatt teljesen megváltozott az élete. Siklóernyőzés közben egy elhibázott manőver miatt 2017-ben a földbe csapódott Olaszországban. Azonnal lebénult, így élete végéig kerekesszékbe kényszerül. Az eset után pert indított az oktatója ellen, mert úgy érzi, ő is felelős lehet a balesetért. Azt az egy percet, ami megváltoztatta az életét, a saját kamerájával rögzítette a levegőben. Megrázó felvételek következnek.

Rögtön az első gondolatom az volt, hogy nem igazán kéne nekem ezt a manővert megcsinálni. Mert nincs benne nagy rutinom, előtte körülbelül kilencszer csináltam, de teljesen más körülmények között. De utána jött a második gondolat, hogy mégiscsak ő az oktatóm, tudja, mit kér, miért bíráljam én felül? 

– így emlékezett vissza Gyuris Péter arra a végzetes napra, amikor lezuhant a siklóernyőjével.

Gyuris Péter a zuhanás óta nem tud lábra állni, soha többé nem lesz képes járni. 2017 májusában, Olaszországban nagy sebességgel csapódott a földbe. Az eszméletét nem vesztette el, a tragédia minden pillanatára emlékszik.

„Lebénultam, kerekesszékes vagyok. El van fogadva, de jó pofát nem vágok hozzá” – Gyuris Péter siklóernyőzés közben csapódott a földbe, most oktatóját pereli
Péter a saját kamerájával rögzítette a megrázó pillanatot.

A kórházban életmentő műtétet hajtottak végre rajta, három sebész rögzítette a csigolyáit egy fémrúddal. Ekkor azonban nem mondták meg neki, hogy egy csontdarab részlegesen beékelődött a gerinccsatornájába, és elvágta a gerincvelőt. Több hónapos rehabilitáció után, itthon közölték vele a lesújtó hírt.

Jött az osztályvezető főorvos, hogy vizit: »Hát akkor Gyuris úr, kerekesszékes életre lehet készülni«. De ezt kicsit ilyen szarkasztikusan, viccesen, mintha azt mondaná, hogy odakint esik az eső 

– idézte fel a pillanatot Péter, aki a baleset előtt elsőosztályú kosárlabda-játékvezetőként és szakfordítóként tevékenykedett. Ma már csak szakfordítást tud vállalni, de mivel mindössze két ujjával képes gépelni, fele olyan gyorsan dolgozik, mint mások. Péter és ügyvédje pert indítottak az oktató ellen, mert szerintük szabálytalanul utasította az egykori siklóernyőst a tragédiához vezető manőverre.

  • Hogy Péter mit szeretne elérni a per során,
  • és mivel védekezik a volt oktatója,

megnézhetik a videóban, ahol a Péter balesetéről készült megrázó felvételt is láthatják.

#Fókusz#Videó#baleset#siklóernyő#lezuhant#rtl#gyuris péter

Címlapról ajánljuk