Fókusz

A Beatles zebrájától Jimi Hendrix hálószobájáig – helyszíni riport Londonból, ahol minden sarkon megelevenedik a rocktörténelem

Kilyén TamásKilyén Tamás

2024. január 5. 19:36

Több világhírű zenész kezdte karrierjét az angol fővárosban: Londonban alakult a Rolling Stones, itt született David Bowie és Amy Winehouse, de élt a városban Jimi Hendrix és Freddie Mercury, és itt készült a The Beatles híres zebrás lemezborítója is. Ezek emlékét pedig máig őrzik az utcák. Helyszíni riport Londonból. 

A Sohóban szinte minden sarkon egy rocktörténelmi helyszín van: a lemezbolt, ami korábban próbateremként működött, és ami arról híres, hogy ott alakult a Rolling Stones. Mick Jaggerék nem mentek messzire a törzshelyükre, a sarkon, az utca túloldalán volt ugyanis a kedvenc kocsmájuk, ami a mai napig működik.

David Bowie az egyik legnagyobb londoni lokálpatriótának számított: itt született és itt érte el legnagyobb sikereit. 2016-os halálakor a város több pontján is megemlékeztek róla, és azóta is több plakett őrzi emlékét a belvárosi épületeken. 

Camden Town a brit főváros művésznegyede, ahol rengeteg graffiti díszíti a házfalakat. A festéseknek van egy visszatérő, gyakori szereplője: Amy Winehouse ebben a kerületben élte mindennapjait egészen 2011-es tragikus haláláig. Az aranyhangú, de törékeny lelkű dívának szobrot is állítottak itt.

A Fókusz riportjában azt is megmutatjuk:

  • milyen volt Jimi Hendrix hálószobája;
  • hogyan fest ma a legendás Abbey Road stúdió, és a híres zebra, amin a Beatles tagjai átsétáltak;
  • és mit mondott korábban Amy Winehouse édesapja a Fókusznak lánya londoni ismertségéről.

 

#Fókusz#Videó#Kultúra#london#zene#rock#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk