Fókusz

Lappföldi otthonában látogattuk meg az igazi Mikulást

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2023. december 5. 19:02

A Fókusz riportere elutazott Finnországba, hogy megnézze, hogyan is dolgozik a Mikulás, mit csinálnak pontosan a segítői és a rénszarvasai. Rovaniemi gyönyörű, hófehérbe öltözött város, ahol rengeteg csoda történik. Megmutatjuk, hova érkeznek a levelek, és a Mikulás azt is elárulja, hány éves. Aki szemfüles, egy kulcslyukon át meglesheti, hogyan szorgoskodnak a Mikulás manói.

Rovaniemi Finnországban van, Lappföld fővárosa, egyben legnagyobb városa is, néhány kilométerre az Északi-sarkkörtől délre. Itt akár évi 200-szor is megjelenik a sarki fény. A Télapó a város központjától nyolc kilométerre lakik, a Santa Claus village-ben, vagyis a Santa Parkban.

Itt húzódik az Északi- sarkkör. Az idelátogatók még bizonyítványt is kapnak, amikor átlépik. Ottjártunkkor mínusz 4 Celsius fok volt, ez kellemes hideg, januárban és februárban viszont nem ritka, hogy mínusz 20 fok alá is szalad a hőmérséklet. A kis falu varázslatos, sok gyerek érkezik ide a szüleivel, hogy találkozzanak a Mikulással. Egy háromgyermekes magyar családdal is összefutottunk.

Rénszarvasok és huskyk is sétálnak, ők mind a Mikulás falu háziállatai. Sok kis faház épült ide, ahol a látogatók megszállhatnak, de kis irodák, boltok, éttermek is vannak itt. És van itt posta is, ahol különleges bélyeg és bélyegző kerül a feladásra szánt képeslapokra. A Mikulásnak küldött levelek is ide érkeznek a világ minden tájáról.

Húszmilliónál is több levelet kaptunk már eddig, ami nekünk nagy öröm, de most már sms-ben, emailen is küldik őket. Sokféleképpen, ami telefonnal lehetséges. De a Télapó egy régi vágású idős úr, jobban szeret kézzel írt leveleket olvasni 

– árulta el az egyik segítő.

Azt kevesen tudják azonban, hogy a Télapó nem mindig úgy nézett ki, mint ahogy ma ismerjük, és nem mindig ezt a divatot követte. A videóból kiderül, hogy 

  • minek köszönhetjük a Télapó ma ismert külsejét,
  • miről beszélgettünk a Mikulással,
  • elárulta-e, hogy hány éves,
  • és hogy hol lakik a Mikulás felesége.
#Fókusz#Videó#mikulás#rovaniemi#lappföld#télapó#rtl

Címlapról ajánljuk