Fókusz

„A börtönben szembesültem az apám szervezetének valódi arcával” – így lett izraeli ügynök a Zöld herceg, a Hamász egyik alapítójának fia

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. október 12. 19:42

Moszab Hasszan Juszef a Hamasz egyik alapítójának fia. Testközelből átélte és a saját szemével látta a terroristák brutalitását. A szervezet irányítása várt rá, neki azonban elege lett a mészárlásokból és átállt: 14 éven keresztül kémkedett Izraelnek. A Fókusznak őszintén beszélt tapasztalatiról.

Moszab Hasszan Juszef  2014-ben járt Magyarországot, akkor készíthetett vele interjút a Fókusz.

Nálunk az utcán mindenért Izraelt okolták. Azt gondolva, hogy Izrael az igazi ellenség. Mi pedig soha nem tettünk fel kérdéseket, nem voltunk kritikusak a saját igazságunkkal, hogy valójában miért is szenvedünk mi ott

– mondta a Fókusznak.

„A börtönben szembesültem az apám szervezetének valódi arcával” – Kicsoda a Zöld herceg, a Hamasz egyik alapítójának fia?
Az izraeli halálos áldozatok száma elérte az 1300-at, több, mint 2700-an sebesültek meg szombat óta.


Moszab 17 éves volt, amikor beszervezte a Hamász. A zsidókon akart bosszút állni, de letartóztatták, mielőtt megtette volna. A börtönben ébredt rá, hogy a valóság teljesen más, mint amit ő addig annak gondolt.

A börtönben szembesültem az apám szervezetének valódi arcával. A saját embereiket kínozták. 16 embert öltek meg a börtönben. Mind a saját embereik, a Hamász tagjai voltak

– emlékezett vissza.

Moszab Hasszan Juszef Zöld herceg fedőnéven tevékenykedett. A szín a Hamász zászlójára utal, a herceg pedig arra, hogy apjára, Hasszan Juszefre a szervezet királyként tekintettek.

  • Mit tett a Zöld herceg, ha öngyilkos merénylőkkel találkozott?
  • Mit gondol az eseményekről egy Közel-Kelet-kutató?
  • Mikor jön a kritikus, mindent eldöntő időszak, kiterjedhet az izraeli háború nemzetközi konfliktussá?

A fenti kérdésekre is választ kaphat a videóra kattintva.

Három Izraelben élő, korábban a hadseregben is szolgáló magyar férfi adott döbbenetes interjút a Fókusznak, melyben elmondták, ha hívnák őket, azonnal bevonulnának az izraeli hadseregbe.

#Fókusz#Videó#Külföld#Hamász#izraeli háború#izrael#Moszab Hasszan Juszef#háború#gáza#Zöld Herceg

Címlapról ajánljuk