Fókusz

„Vagy visszalősz, vagy meghalsz” – három magyar férfi adott felkavaró interjút arról, milyen az izraeli hadseregben szolgálni

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2023. október 11. 19:41

András száznál is több bevetésben vett részt az izraeli hadsereg tartalékos főhadnagyaként, Benjámin fél évet szolgált, megsérült. Péter két bátyja volt katona Izraelben. Mindannyian megtapasztalták, milyen a világ egyik legjobban felszerelt és kiképzett hadseregében szolgálni. A három magyar férfi döbbenetes interjút adott a Fókusznak, melyben elmondták, ha hívnák őket, azonnal bevonulnának az izraeli hadseregbe.

Ahogy arról az rtl.hu-n is beszámoltunk, múlt szombaton Hamász terroristák támadták meg az izraeli civil lakosságot, gyilkoltak és túszokat ejtettek. A brutalitást Izrael 9/11-ének is nevezik, amikor több ezer rakéta zúdult a Gáza övezetből az országra. Az izraeli területeken a halottak száma már meghaladta az ezret.

Azonnal mozgósították a tartalékosok egy részét, és ami történt, az inkább csak Izraelen kívül lehet meglepő.

Több tartalékos jelent meg, mint amennyit behívtak 

– mondta Péter a Fókusznak. A férfi mindkét bátyja katona volt Izraelben, egyikőjüket egy korábbi terrortámadásban veszítette el.

A helyi magyarok arról számoltak be a Fókusznak, hogy Izraelben az elmúlt hónapokban különböző belpolitikai viták miatt tüntetések zajlottak, emitt az ország megosztott volt. Most azonban egyik pillanatról a másikra minden szervezet összefogott és segít a civilek és a katonák ellátásában. A kormánypárt és az ellenzék is félretette a nézeteltéréseket, közösen vészhelyzeti szükségkormányt alakítottak.

A szombati támadás óta a lakosság egy szabályt maradéktalanul betart: ha megszólalnak a szirénák, azonnal légvédelmi szobába húzódnak.

Péter négy gyermekével és feleségével 18 éve él Izraelben, nekik is van otthon biztonsági helyiségük, de a férfi munkahelyén is van védett szoba, amit a fenti riportban meg is mutat.

A riportból az is kiderül, 

  • milyen az a kétezer fős kibuc, ahol Benjámin lakik és miért kellett katonai kiképzését félbehagynia;
  • miért akar egy 20 éves magyar férfi Izraelben maradni, amikor a körülötte lévő osztálytársait már behívták a háborúba, magyar édesanyja, pedig hazavárja; 
  • mit tett Péter, amikor gyerekei előtt robbant fel egy bomba;
  • és az is, hogyan önkénteskednek a magyar katonák Izraelben.
#Fókusz#Videó#izreal#palesztin#háború#katonaság#kibuc#kiképzés#hadsereg#ma

Címlapról ajánljuk