Fókusz

„Emberekkel foglalkozni nehezebb, mint villamost vezetni” – elkísértük egy munkanapján Marcelót, aki közgazdász doktorból lett villamosvezető

Czakó JózsefCzakó József

2023. szeptember 4. 20:12

Dr. Cake-Baly Marcelo a világ egyik legszebb villamosjáratán dolgozik. Az afrikai származású férfi a budapesti kettes villamost vezeti és immár 40  éve él Magyarországon. Hogy lehet az, hogy közgazdász diplomával és doktorátussal villamost vezet? És miért nem dolgozhat magyar pénzintézetnél?

A National Geographic összesítése szerint a világ tíz legszebb villamosjárata közül a budapesti 2-es villamos vonala a hetedik legszebb, megelőzve lisszaboni, berlini vagy amszterdami vonalakat. Ezt a gyönyörű panorámát élvezi hetente többször is Dr. Cake-Baly Marcelo, bissau-guenai származású villamosvezető.

Ez kényszer volt annak idején, amikor 2000-ben munkát kerestem, nagyon kemény idő volt, másfél évig kerestem munkát 

– mesélte.

Minden nap jelentkezett állásokra, küldözgette a szakmai önéletrajzát sokfelé, hiszen közgazdász doktor, de nem akart neki semmi összejönni.

Azt mondja, az állásinterjúkon sokszor kinevették, vagy ha el is beszélgettek vele és megígérték, hogy visszahívják, ez általában nem történt meg. Marcelo szerint a származása miatt.

A magyar közlekedési morálról nincs a legjobb véleménnyel, az autósok is a gyalogosok is állandó kihívást jelentenek a fülkében ülő vezetőnek. De az utasok is részéről is érkezett már kellemetlenség, beszólás. 

A videóból kiderül, hogyan sikerült beilleszkednie, mit tart legnehezebbnek a munkájában, és milyen tapasztalatai vannak a magyar munkaerő-piacról.

Hozzászólna?

#Fókusz#Videó#cake-baly marcelo#villamosvezető#rtl#munkaerő

Címlapról ajánljuk