Fókusz

Valós veszély lehet a mostaninál erősebb földrengés Magyarországon

Forgó ViktorForgó Viktor

2023. augusztus 21. 21:02

Egymás után háromszor is négyes erősségű földrengés rázta meg Szarvas környékét, amit közel száz utórengés követett a hétvégén. Az országban jelenleg 16 műszer érzékeli a föld mozgását. De vajon mire számíthatunk a jövőben?  

24 óra leforgása alatt háromszor is rengett a föld Szarvas közelében. Mindegyik négyes körüli erősségű volt, amire korábban még nem volt példa, amióta a Szeizmológiai Obszervatóriumban rendszeres műszeres detektálással foglalkoznak. De vajon megúsztuk ennyivel, vagy lehetnek nagyobb erősségű földrengések is a jövőben? 

„Itt igazából csak a történelemben kipattant tapasztalatokra tudunk támaszkodni. Magyarországon a legnagyobb földrengés, ami országhatáron belül történt az Komáromban volt az 1700-as években, az 6.3-as magnitúdójú volt. Tehát a tapasztalatok alapján azt lehet mondani, hogy ekkora rengés előfordulhat, mert már ilyen történt” – fogalmazott Dr. Kalmár Dániel szeizmológus. 

6.3-as erősségű földrengés 2009-ben, Olaszországban pusztított. Akkor 308 ember halt meg és több ezer ház dőlt össze. Az 1763-as Richter skála szerinti 6.3-as rengés Komáromban azóta is minden idők legnagyobb magyarországi földrengése. 63-an haltak meg a katasztrófában, az ő emlékükre épült meg a Szentháromság szobor.  

„Az 5-nél nagyobb rengések is előfordulhatnak, és erre azt szokták mondani, hogy ilyen 50-70 éves időskálán ezek elő szoktak fordulni. De sajnos nem tudjuk biztossággal azt mondani, hogy ez a következő 10 évben lesz, vagy lehet, hogy 10 évig nem lesz semmi, sajnos erre nem tudunk információval szolgálni. 

De a tapasztalati tényezők és az eddigi kutatások azt mutatják, hogy ez az 5-ös erősségű földrengés valós veszély lehet az országra

– magyarázta a szeizmológus.

Az országban jelenleg 14 helyen van olyan berendezés, amelyek a föld mozgását érzékelik. A Szeizmológiai Obszervatórium két munkatársa hétfőn elment az elmúlt napok földrengéseinek helyszínére, ahol további két állomást telepítettek, hogy a lehető legkisebb rezgéseket is pontosan tudják mérni.

Sajnos olyanra nincsen jelenleg lehetőségünk, hogy bemondják a tévében, hogy 7 órakor földrengés-előrejelzés lesz az időjárás-jelentés után, mert ez szerintem az embereket is folyamatosan stresszben tartaná, ha nem következik be

 – tette hozzá Kalmár Dániel. 

Földrengés esetén sosem maga a rengés, ami a legnagyobb veszélyt jelenti, hanem a közben lehulló tárgyak által okozott sérülések. Ezért érdemes például asztal alá bújni és kapaszkodni, védeni a fejünket és a nyakunkat, valamint ha autóban ülve ér a rengés, akkor elkerülni a hidakat, a felüljárókat és egy üres helyen megállni.

#Fókusz#Videó#Belföld#földrengés#békés megye#szeizmológia

Címlapról ajánljuk