Fókusz

Boldogságügynökök mérik fel, mennyire boldogok az emberek, amiről film is készült – így jutnak el a dokumentumfilmek a közönségig

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2023. augusztus 19. 19:35

Megrázó vagy épp megdöbbentő emberi sorsok, történetek. Különleges helyszínek, ahol még sohasem jártunk, kultúrák, amiket nem is ismerünk. Hírességek élete, akikért mi is rajongtunk. Elképesztő sportteljesítmények, amiket még nézni is alig bírunk, de valaki megcsinálta. A világ sokkal több, mint amit saját magunk megtapasztalunk, és sokszor kritikával illetünk. A Dokumentumfilmek kaput nyitnak a világra. Különleges emberi történeteket hoznak el a nappalinkba, vagy a mozivászonra.

Az, hogy egy dokumentumfilm sikeres legyen, az embereket érdekelje a téma, nem csupán a történeten múlik. Fontos, hogyan reklámozzák, milyen a plakátja, ami becsalogatja a nézőket a mozikba. Bármilyen izgalmas egy leforgatott történet, azt el is kell tudni mesélni, a dokumentumfilmek esetében a vágási folyamat az, ami az egyik legmeghatározóbb munkafázis.

A dokumentumfilmek valójában a vágószobában alakulnak, ott dől el, miről szól a film, mi legyen a film fókuszában

– mondja Andrea Prenghyová, az DokIncubator workshop alapítója.

A boldogság ügynöke, egy magyar dokumentumfilm egy boldogságügynök életét mutatja be. A film a neves DokIncubator programba is bekerült, ahol a filmes szakma krémje segíti az alkotókat, hogy minél jobb, már kész alkotás kerüljön a mozikba. A program most először tartott workshopot Magyarországon. A több héten át tartó workshop lényege az, hogy egy elismert, nemzetközi szakmai csapat segítse a dokumentumfilmeseket filmjük elkészítésében, melyek még a vágási fázisban vannak. Megnéztük a magyar dokumentumfilm utómunkáit.

Több, sikeres magyar dokumentumfilm került már be a neves DokIncubator programjába. 7 éve az Ultra című film, melyben Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen. 2017-ben az Egy nő fogságban szerepelt a workshopban, mely az 52 éves Marisról szól, aki tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot szállásért és ételért cserébe. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. Tuza-Ritter Bernadett felkavaró alkotása kimagasló nemzetközi sikereket ért el. Tavaly pedig a Túl közel című film került be a programba. Püsök Botond megrázó alkotása családon belüli erőszakról szól, a főszereplő kislányát nevelőapja bántalmazta szexuálisan. A film megtekinthető az RTL plusz streaming felületén.

Önmagában egy történet dokumentálása, rögzítése még nem nevezhető dokumentumfilmnek. A dokumentumfilm művészeti ág, valós életek, történetek elmesélése dramatizálva egy olyan üzenetre felfűzve, ami túlmutat a cselekményen. Egy ilyen workshopnak fontos szerepe van abban, hogy a rendezők filmjei, a leforgatott történetek eljussanak a nézőkhöz. Szerencsére manapság ez a műfaj egyre népszerűbb, a streamingfelületeken és a mozikban is.

#Fókusz#Videó#dokumentumfilm#film#utómunka#dokincubator

Címlapról ajánljuk