Fókusz

Bulizna, de nem bírja a tömeget? Megmutatjuk, hogyan lehet egy zsúfolt fesztiválon kezelni a tömegiszonyt

Morva AnnaMorva Anna

2023. augusztus 10. 20:21

A fesztiválokon megélhetjük a szabadságot és a csoportélményt egyaránt. De mi van, ha valaki viszolyog a tömegtől, mégis szeretné látni a kedvenc fellépőjét? Egy kis útmutatót szorongó bulizóknak.

Az X-Faktor 2022-es győztese, Sólyom Berni először veti bele magát a fesztivál élménybe. Egyik nyereménye az volt, hogy felléphet az idei Sziget Fesztiválon. Nem szégyelli kimondani, ő bizony kicsit tart az óriási tömegtől.

Egy kicsit szorongok a nagyobb tömegtől, de ha valaki olyannal vagyok, akkor el tudok lazulni.

– mondja Berni, aki inkább a levegősebb helyeket szereti a koncerteken.

Bulizna, de nem bírja a tömeget? Megmutatjuk, hogyan lehet egy zsúfolt fesztiválon kezelni a tömegiszonyt
Az X-Faktor 2022-es győztese, Sólyom Berni

A csütörtökön kezdődött Sziget Fesztiválon komplex csapat figyel arra, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát bulizás közben. Mindenre felkészültek a szervezők, 2000 segítő dolgozik a Szigeten.

Ezek a helperek azt is kiszúrják, ha valaki például elesik, kifordul a bokája, de azt is, ha rosszul lesz a tömegben. Hozzájuk nyugodtan lehet fordulni, és gyakorlatilag egy komplett kórház is van a Sziget területén.

– nyugtat meg mindenkit Kádár Tamás, a Sziget Kft. ügyvezetője.

Hirtelen túl sokan lettek

Makai Gábor pszichológus azt mondja, nagyon sok praktika létezik arra az esetre, ha valakire hirtelen rájön a szorongás.

Ha meg vannak feszülve az izmai, ha ökölbe szorítja, majd ellazítja a kezét, az is segít oldani a feszültséget.

Ha valaki kapkodva veszi a levegőt, akkor a légzését kell a normál állapotra visszaállítani. Meg kell állni és mélyeket lélegezni. Ha a tömeg miatt érzi valaki rosszul magát, hagyja el a teret – tanácsolja Makai. Érdemes előre tervet készíteni, átnézni, mi hol található, már önmagában ez is oldja a félelmeinket.

A Szigeten dolgozók mindenre felkészültek, felkészítették őket..

Van egy szigorú protokoll arra, mi a teendő, ha bárki jelzi azt, hogy ő vagy valaki mellette rosszul van. Aki ilyet tapasztal, forduljon az első olyan emberhez, aki láthatóan Szigetnél dolgozik, ő pontosan fogják tudni, hogy mi a teendő

– mondja Kádár Tamás.

A legfontosabb segítség az, ha a barátainkkal bulizunk. Velük érdemes előre megbeszélni, hogyan vigyázzunk egymásra, hogyan jelezzük egymásnak, ha eltévedtünk vagy elszakadtunk tőlük. Jól jöhet, ha van valamilyen kódunk egymás között – lehet akár egy emoji –, amit elég elküldeni a többieknek, ha bajban vagyunk. Elindíthatjuk egymás követését is a telefonon, így elég egy pillantás, hogy tudjuk, hol a másik. Érdemes előre megbeszélni egy találkozó pontot, ahol időről-időre megtalálhatjuk egymást.

Aki úgy érezi a Szigeten, hogy kicsit túlterhelődött a sok élménytől, több nyugipont közül is választhat, ahol kicsit kifújhatja magát, mielőtt nekiindul az újabb koncertnek.

A bulizók biztonságára több száz szakember is figyel. A Szigetnek még saját meteorológusa és rendőrsége is van, ahol a budapestiek mellett külföldi rendőrök is dolgoznak. A Sziget belső területén civil ruhás bűnügyi nyomozók is jelen lesznek, az ő elsődleges feladatuk a bűncselekmények megelőzése, megszakítása és az elkövető elfogása. Erről a Híradó készített riportot: 

#Fókusz#Videó#sziget fesztivál#szorongás#tippek#sólyom berni#bulizás#koncert#színes

Címlapról ajánljuk