Fókusz

„Így lehet a legolcsóbban kihozni egy utazást” – rengeteget spórolhat, és még világot is láthat az, aki bevállalja, hogy egy idegen házára vigyáz

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2023. július 26. 20:04

Egy nyaralás megszervezésében a legnagyobb fejtörést általában a szállás költsége okozza, pedig egyáltalán nem törvényszerű, hogy hotelszobákra menjen el a vakációra szánt összeg java – ingyen is találhat szállást az, aki elég bátor és kreatív. A Fókuszban megmutatjuk, mit jelent a house sitting, és miért vetik bele sokan magukat a kalandba. 

Éva másfél hónapra utazott ki Olaszországba, a Tocco da Casauria nevű kis faluba, egy nyugdíjas művészettörténész hölgy házába, ahol egy macskára vigyáz. Rutinos utazó, élt már külföldön, dolgozott óceánjáró hajón, azonban csak mostanra alakult úgy az élete, hogy más országból is végezheti a munkáját. 

„Erről a lehetőségről nagyon sok évvel ezelőtt olvastam egy könyvben, aminek az volt a címe, hogy Hogyan utazzuk körbe a világot napi 50 dollárból?” – mondta a Fókusznak. 

A house sitting lényege, hogy szállásért cserébe az utazó vigyáz valakinek a házára, kisállataira, megöntözi a növényeit, amíg a ház tulajdonosa utazik. Fizetés természetesen nem jár érte, de ingyenes szálláshely annál inkább. 

Éva szerint ez azoknak jó lehetőség, akik vállalkozók, szabadúszók vagy online dolgoznak – amit bárhonnan megtehetnek. Ám szerinte fontos a rugalmasság is, hiszen nem feltétlen sikerül az embernek oda utaznia, ahova szeretne, ráadásul a népszerű úticélokra sokan jelentkeznek.

Ő nagyon jól érzi magát abban a kis olasz faluban, ahol most van, egy hónap alatt már sok helyivel is megismerkedett. Azt mesélte, rajta kívül jelenleg nincs is turista a településen. 

Hogyan és ki regisztrálhat? Mennyire biztonságos?

Éva a Fókusznak felvázolta, ki és hogyan élhet ilyen lehetőséggel. Első lépésként regisztrálni kell egy erre specializálódott weboldalra. 

„Ennek van egy éves tagdíja, és háztulajdonosként meg house sitterként is erkölcsi bizonyítványt kell feltöltened, hiszen ez egy bizalmi alapon működő dolog. Háztulajdonosként fel tudod tölteni a házadat, illetve az időszakot, amire keresel sittert. Sitterként pedig ezekre a projektekre tudsz jelentkezni” – magyarázta.

Ha megvan a kölcsönös szimpátia, és a jelentkezést elfogadják, akkor egy hossszú, levelezésből álló folyamat kezdődik. 

Mindkettőtöknek érdeke, hogy a megfelelő embert válasszátok erre a feladatra, és alaposan megismerjétek egymást, minden kérdés meg legyen válaszolva az utazás előtt.

„Én például a hölggyel, akinek most a macskájára vigyázok Olaszországban, nagyon sokat beszéltem WhatsApp-on, telefonon. Megbeszéltük, hogy hol találkozunk, amikor érkezem, és az első három napot együtt is töltöttük. Bemutatott a barátainak, hogy ki az, akit vészhelyzet esetén hívhatok” – magyarázta Éva. 

Hozzátette: nőként, egyedül utazva mindig extra figyelmet kell fordítani a biztonságra is. Azt tanácsolta, hallgatni kell a megérzésekre, mert azok sosem csalnak. Ha egy kis rossz érzésünk is van a másikkal kapcsolatban, akkor ne vállaljuk be, de szerinte egy alapos előzetes kommunikációval ki lehet szűrni az esetleges intő jeleket. 

Rengeteget lehet spórolni

Fruzsi Új-Zélandon próbálta ki a house sittinget, ahol nagyon elterjedt és népszerű az utazásnak ez a formája. 

Így lehet a legolcsóbban kihozni egy utazást. Fiatal vagyok, nem sok igényem van, könnyen alkalmazkodok

– indokolta döntését. 

Fruzsi igazi világutazó. 2022 szilveszterén érkezett meg Új-Zélandra, ahol három hónapot töltött. Két héttel azután, hogy megérkezett, szezonális munkát vállalt, virágokat szedett, majd az utolsó egy hónapot végig utazta: bejárta az országot.

Azt mesélte, semmilyen félelme nem volt a house sittinggel kapcsolatban, a családot egy ismerőse ajánlotta, egy nyuszira és egy halacskára vigyázott. „Reggel és este kellett etetnem őket, de simán belefért, hogy egy hétvégére elmenjek kirándulni, mert annyit kibírtak” – mesélte. 

„A háztulajdonost és a house sittert összehozó alkalmazások többnyire fizetősek, ami azt jelenti, hogy biztosítást nyújt arra is, aki a házat kiadja, és arra is, aki vigyázni fog rá” – mondta még.

Mindkét lány megjegyezte a Fókusznak, hogy Magyarországon még nem igazán ismert a house sitting, nem is hallottak ilyen lehetőségekről. Pedig rengeteget lehet spórolni ezzel, és utazóként így lehet igazán megismerni a helyiek szokásait, mindennapjait. 

Ráadásul, ha kialakul a kölcsönös szimpátia, mindkét fél jól járhat: míg az utazónak nem kell a lakhatásért fizetnie, addig a ház tulajdonosa is nyugodtan pihenhet, hiszen van, aki etesse, itassa kisállatait, vagy éppen meglocsolja a növényeit.

#Fókusz#Videó#Életmód#utazás#olcsó#house sitting#olaszország#új-zéland

Címlapról ajánljuk