Fókusz

Így él most Baumgartner Zsolt, az egyetlen magyar Forma-1-es versenyző

rtl.hurtl.hu

2023. július 21. 19:56

Baumgartner Zsolt húsz éve lett az első magyar a Forma-1 versenyző. Évek óta nem adott tévéinterjút, a Fókusszal most kivételt tett. Elmondta, hogyan emlékszik vissza a pillanatra és mit csinál most.

Magyarország első magyar Forma-1-es pilótáját úgy hívják, hogy Baumgartner Zsolt

– jelentette be 20 évvel ezelőtt az RTL híradósa, Kurucz Péter. A Forma-1 történetében akkor először vehetett részt a versenyben magyar pilóta, és éppen a Magyar Nagydíjon.

Nagyon sokat tanultam és gyakorlatilag a lehető legjobb eredményt értem el azzal a csomaggal, ami akkor a rendelkezésünkre állt

– emlékszik vissza az első versenyre Baumgartner Zsolt. Forma-1-es autót már korábban is vezetett, hiszen a Jordan csapat tesztpilótája volt, mikor a csapat egyik versenyzője balesetet szenvedett, ő kapott lehetőséget az indulásra. Gyerekkori álom vált valóra, pedig nem az autókkal, hanem egy apjától kapott kismotorral kezdődött minden. 

Így kezdődött

Autót is jóval korábban vezetett, mint a korosztálya. Először apja ölében, azután a legendás magyar autóversenyző, Móczár Péter biztatására. Elsőre mindjárt 70 mérföldet Amerikában.

Így él most Baumgartner Zsolt, az egyetlen magyar Forma-1-es versenyző
Baumgartner Zsolt gokarttal kezdte az autóversenyzést

Ahogy az autóversenyzőknél lenni szokott, ezután jött a gokart, majd a Forma-1-es autókhoz hasonló formájú kocsik sok külföldi versennyel (ami alatt mellesleg megtanult 4 nyelvet). A tehetségesek egyre erősebb kocsikat vezettek és ha szerencséjük volt, valamint támogatójuk is akadt hozzá, felérhettek a csúcsra.

Czollner Gyula televíziós szakkommentátor, autóversenyző azt mondta, egy versenyzőt 4-5 éves korától el kell kezdeni trenírozni arra, hogy Forma-1-es pilóta legyen belőle. Zsoltnak majdnem 20 év és nagyon sok lemondás kellett hozzá. Sokáig magántanuló volt, így kimaradt az iskolai élményekből, a tinédzser időszakról. Rendszerességet és fegyelmet követelt meg ez a sport.

Tesztpilótából az első magyar F1 pilóta

Baumgartner Zsolt a Forma 3000-es kategóriában versenyzett, amikor a Jordan istálló vezetője kiválasztotta tesztpilótának. Már ez is óriási lehetőség volt, ő volt az első magyar, aki ilyen megbízást kapott a Forma-1-ben. 

És jött, a 2003-as Magyar Nagydíj, meg amire senki nem számított, a Jordan istálló ír pilótájának balesete az edzésen. Ralph Firman agyrázkódást szenvedett, nem indulhatott a versenyen. Elkezdődött a találgatás, a csapat melyik tesztpilótája ül majd a helyére.

Czollner Gyula azt mesélte, egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy Zsoltot választják majd, hiszen a Jordannek akkor több tesztpilótája is volt. Ráadásul a cseh versenyzőjüknek több tesztkilométere volt, mint Zsoltnak. De belépett a sportdiplomácia, és Zsolt menedzsere, Frank Tamás is nagyon sokat tett Zsolt indulásáért.

Így él most Baumgartner Zsolt, az egyetlen magyar Forma-1-es versenyző
Baumgartner Zsolt


Baumgartner Zsolttal együtt az akkor második éve a Forma-1-es versenyeket közvetítő RTL csapatának is fel kellett vennie a kesztyűt, amikor kiderült, hogy a magyar nézők számára sokkal fontosabb versenyt rendeznek 2003-ban, mint addig bármikor. Nemcsak a Forma-1-es közvetítéssel foglalkozó újságíróknak, még a Fókusz szerkesztőségének is újra kellett tervezni a szombati adást, miután aznap kiderült, magyar pilóta is indul a versenyen.

Nekem a legnagyobb izgalmat 2003-ban a rajt jelentette

– meséli Baumgartner Zsolt, aki addigra már nagyon sok versenyen rajtolt, de azzal az autóval még nem, és ott szembesült a féktávval.

Mindannyiunk sikere

Czollner Gyula Szoboszlai Dominikhoz hasonlította Zsolt szereplését a Forma-1-ben. Azt mondja, a pilóta belépett a világ legnépszerűbb vagy egyik legnépszerűbb sportágába.

86 óta rendeznek Magyarországon Forma-1-et, azóta mindenki arra várt, hogy mikor lesz magyar pilóta.

Zsolt 2004-ben a Minardi csapatához került, ami egy jóval gyengébb autót tudott neki biztosítani. Ennek ellenére az amerikai Indianapolisban rendezett versenyen a nyolcadik helyen futott be. 

Schumival együtt mentünk és ő mondta, hogy mennyivel jobban mész már, mint az év elején. Amikor jöttek a lekörözések, akkor egy pár kanyart ment mögöttem. Ez elismerés volt részéről.

A 2004-es szezon végén Zsolt abbahagyta a versenyzést, de nem szakadt el a Forma-1-től, kétüléses kocsival több bemutatóvezetésen is részt vett a versenyhétvégéken. Sok hírességnek mutatta meg, mire képes egy ilyen autó.

Baumgartner Zsolt nemcsak a versenyzéstől, a közélettől is visszavonultan él. Megnősült, gyerekei lettek és édesapja mellett a családi vállalkozásukban dolgozik, távol a Forma-1-től.

Hozzászólna? 

#Fókusz#Videó#színes#baumgartner zsolt#forma1#autóverseny#hungaroring

Címlapról ajánljuk