Fókusz

Reviczky Gábor: Ha nem használ a kemó, még így is vannak utak

Fehér IstvánFehér István

2023. július 13. 19:58

Reviczky Gábort tavaly év végén diagnosztizálták prosztatarákkal, azonnal megműtötték, de a kezelések után áttéteket találtak nála, így a korábbi terveivel ellentétben – miszerint gyógyszeres kezelést szeretett volna – mégis bevállalta a kemoterápiás kezelést is. A legutóbbi eredményei jók lettek, most a Fókusznak mesélt arról, hogy érzi magát.

A Kossuth és Jászai Mari díjas színész mindig alázatosan és odaadóan élt a hivatásának, amit most két kemoterápiás kezelés között is gyakorol. Mindezt annak ellenére, hogy rákbetegsége az utóbbi pár hónapban súlyosbodott.

Kezdetben azt mondtam, hogy nem szeretném a kemót, de akkor még nem tudtam a PET CT-eredményét. Megkaptam CD-n – előbb, mint az orvos –, otthon megnéztem és a vak is látja, hogy komoly áttétek vannak


– mondta a színész a Fókusznak, hozzátéve, hogy nagyon furcsa dolognak tartja, de sohasem ijedt meg a betegségétől. A diagnózis viszont azért döbbentette meg, mert élete során szinte alig volt orvosnál, kórházat is csak filmforgatásokon látott belülről.

Reviczky Gábornak tavaly december végén egy jótékonysági vadászaton tűnt fel, hogy egyre többször kellett félrevonulnia egy fa tövébe, és útközben olyan sokszor kellett megállnia, hogy egy 2,5 órás utat majdnem kétszer annyi idő alatt tudott megtenni.

Hazafelé, minden benzinkútnál és minden pihenőhelyen meg kellett állnom, mert iszonyatos vizelési ingerem volt. Ez úgy működött, mint egy közlekedő edény: a tetejéről lejött egy kicsi, visszaszálltam a kocsiba, megint hihetetlen ingerem volt


– mesélte akkor.


Hamar orvoshoz fordult, a diagnózis után meg is műtötték, jól is volt, de csak a gyógyszeres kezeléseket vállalta. Folyamatosan vizsgálták és kontrollálták az állapotát, így derült ki, hogy bár jól érezte magát, de újabb helyeken alakultak ki daganatok a szervezetében.

Csontrákom van három bordámban, egy a gerinccsigolyám kezdeténél és a nyaki mirigyemnél


– sorolta Reviczky.

Megértette, hogy ez áttét és azonnal bevállalta a kemoterápiát. Állítása szerint felmérte, hogy ezzel nem lehet viccelni. A hat kezelésből hármat már megkapott, ilyenkor otthon magának kell injekciót beadnia a hasába.

Méregnek méreg a kemó, de pozitívan kell hozzáállni és akkor másképp fog hatni

– állítja.

Nemrég életműdíjas lett

Nagy örömmel vette át nyáron a Magyar Filmakadémia életműdíját. Gazdag pályája filmes, tévés és színházi alakításai közül az egyik legfontosabb a Pesti Színházban, a Képzelt beteg című előadás főszerepe, amit több mint két évtizede folyamatosan játszik. Akkor a Híradónak mesélt a díjról: 


Bár A mi kis falunkban egy állatorvost alakít, aki embereket is gyógyít, a színész saját bevallása szerint sosem járt szívesen doktorokhoz, és eddig szerencsére nem is volt rá szüksége. A betegséget azért komolyan veszi és az utóbbi időben többször is felhívta a férfitársai figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára.

40 éves kortól minden férfinek ajánlom, hogy minimum egyszer egy évben menjen el és vizsgáltassa meg magát


– tanácsolja.

Ezekben a napokban is forgat A mi kis falunkban, ahol úgy alakítják a feladatait, hogy az ne terhelje meg nagyon. Szerinte nem szabad alárendelni magát az embernek és elfogadni a betegséget, akkor az ember nem tud meggyógyulni.

Ha az ember a legsúlyosabb állapotba kerül, ha nem használ a kemó, még így is vannak utak


– magyarázta a színész, aki bízik az orvosaiban, „szívós palinak” tartja magát, ezek miatt is optimistán tekint a jövőbe.

#Fókusz#Videó#Bulvár#reviczky gábor#csontrák#rák#áttét#kemoterápia#a mi is falunk

Címlapról ajánljuk