Fókusz

„Kongóban páncéltörő rakétákkal dolgoznak az orvvadászok” – Afrikában, fegyverrel védte az orrszarvúkat a magyar vadőr

Kilyén TamásKilyén Tamás

2023. június 27. 20:26

Fegyverrel védte az afrikai szavanna állatvilágát egy magyar vadőr. Spanisberger Máté Kenyában és Dél-Afrikában is orvvadászokkal nézett farkasszemet és vadállatok között táborozott a természetben. A férfi nemrég tért haza afrikai ranger missziójáról. Igazi szafariparkba illő állatsereg között teltek mindennapjai és a legtöbb időt a rezervátumok orrszarvúinak megfigyelésével töltötte.   

Spanisberger Máté feladata az állatok védelme volt az orvvadászokkal szemben. Afrikában továbbra is hatalmas problémát okoz az illegális vadászat és a nemzeti parkoknak fegyveres ranger-őrjáratok segítségét kell kérniük az állatok megmentésére.

Kongóban már háborús helyzet van. Ott már géppuskákkal, páncéltörő rakétákkal, olyan fegyverzettel dolgoznak a orrvadászok, amik nem is orvvadászok, hanem inkább bűnszervezetek, hogy ott már konkrétan háború van ezen a téren 

– mondta Máté.

orrszarvú ranger orvvadász Spanisberger Máté
Az orrszarvú szarv kétszer annyit ér, mint az arany. Ezért nagy rá a kereslet a feketepiacon.

 

A legnépszerűbb feketepiaci portéka az orrszarvú tülke, mely elsősorban Ázsiában kelendő, ugyanis varázserőt tulajdonítanak neki. A kuruzslók porrá őrölve árulják az anyagot és azt állítják: potencianövelő a férfiaknak. De a valóságban csupán megkeményedett szaruból áll, aminek semmilyen hatása nincs.  

A legértékesebb természetes anyag a világon az orrszarvú szarv, kilóra nagyjából kétszer annyi, mint az arany, úgyhogy sajnos nagyon nagy rá a kereslet. Mivel nem árusítható, ezért illegálisan elég horror módokon tudják ölni az orrszarvút az orvvadászok azért, hogy ezt megszerezzék 

– mesélte a vadőr.

Az orvvadászok mellett a szavanna állatvilága is sok veszélyt rejt. Agresszív kafferbivalyok és veszélyes kígyókra is éjjel-nappal figyelniük kell a rangereknek.

 

#Fókusz#Videó#állat#orvvadász#orrszarvú#ranger#afrika#rtl#spanisberger máté

Címlapról ajánljuk