Fókusz

„10 éves drogfüggő gyerekek már nyolcéves korukban kezdtek ismerkedni a szerekkel” – egyre fiatalabbak esnek a drog áldozatául Magyarországon

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2023. június 26. 20:21

Az élet szer nélkül is szép, tele van örömmel – erre próbálja tanítani Ági néni és Sándor bácsi azokat a szenvedélybetegeket, akikre egy új élet vár az Emberbarát Alapítvány rehabilitációs intézetben. Olyan gyerekek történetét mutatja be a Fókusz, akik sokszor még a bűncselekménytől sem riadtak vissza azért, hogy szerhez juthassanak, ám számukra is van kiút. 

Ági néni és Sándor bácsi 1989 óta működteti az Emberbarát Alapítvány rehabilitációs intézetét. A szeretet az, amit minden beteg hangsúlyoz velük kapcsolatban, nem páciensként, hanem emberként tekintenek minden egyes szenvedélybetegre.

Timi hozzá hasonlókon szeretne segíteni 

Timi az első füves cigijét 13 évesen szívta el, rá két hónapra már rendszeresen használta, az utolsó fél évben pedig minden nap. A lány designer drogokat és biofüvet is kipróbált, aztán egyik nap túlszívta magát, majdnem belehalt.

Elkezdett folyni a taknyom, pecsétesen vérzett az orrom és széthánytam magam

 – emlékezett vissza a túladagolása napjára. A fiatal lány egyfolytában hányt, pedig aznap még semmit nem evett. Végül valaki segített rajta, kölcsön adta neki a telefonját. A lány legjobb barátnőjét hívta segítségül, aki azt tanácsolta neki, hogy hívja fel édesanyját. Ezután eszméletét vesztette, másnap hét órakor tért magához.

Azt mondták, hajszálon múlt az életem, majdnem meghaltam

Timi egy kórházi ágyon tért magához, tű és infúzió lógott ki a testéből, nem tudta, hol van és azt sem, hogy mi történt.

A szülei mindent megpróbáltak, eleinte beszélgetéssel, aztán amikor hazavitte a drogot, feljelentették kábítószer birtoklásért. Ahhoz, hogy megússza a büntetést, úgynevezett elterelésre kellett járnia, ami fél éven keresztül tizenkét alkalommal egy kétórás beszélgetést jelent. A statisztikák szerint évente hat-hét ezer ember vesz ilyenen részt. Sokat nem segített Timinek, ugyanott folytatta.

Úgy néztem ki, mint egy múmia, tényleg undorítóan

 – mondta a lány két hónappal ezelőtti énjéről. Több hónapnyi munka után jutott el arra a szintre, hogy már tisztának érzi magát, ám ha most kiengednék a rehabilitációs otthonból, nem tagadja, ugyanott folytatná, ahol abbahagyta.

Őszintén megmondom, tisztában vagyok azzal, hogy ha kimennék, szívnék is

Azt meséli, hogy az osztályában a többség drogozik, sőt gyakran az iskolában is szívtak. Azt maga is belátja, hogy egészségileg is leépült a szertől, nem tud koncentrálni, rossz lett a memóriája. Nyolc éves kisöccse miatt érkezett az Emberbarát Alapítvány rehabilitációs intézetébe, könnyek között mesélt szeretet testvéréről, akit már tizenhat napja nem látott. Neki jobb sorsot szán. 

Timit még csak két hónapja vette szárnya alá Ági néni és Sándor bácsi, de a lány már tudja, ha egyszer végleg megszabadul a függőségétől, akkor egyszer majd drogfüggőkkel szeretne foglalkozni.

Andrea a testét is árulta drogért

Andrea mindössze nyolc osztályt végzett, egész nap az utcán csavargott. Csak azon járt az esze, hogy pénzt szerezzen, és drogot vehessen. Tizenhárom éves volt, amikor először elszívott egy füves cigit, tizenhat évesen már függő volt. Használt cracket, füvet és kristályt, gyógyszerezte is magát.

„Drogért szexuális dolgokat is csináltam. Elloptam mindent otthonról. Anyának sokszor tűnt el pénze, apának ékszere. Nővéremtől elvettem a tévét és azt hazudtam, hogy betörtek hozzájuk, miközben én voltam. Nagyon nagy szégyen, hogy miket csináltam” – mondta a tizenéves lány, aki négy hónapja él a rehabilitációs otthonban, végig akarja csinálni a terápiát, majd fodrász vagy rendőr szeretne lenni.

Több évbe is kerülhet, mire valaki le tudja tenni a szert

Ahhoz, hogy a terápia működjön, hogy a függő ne essen vissza, legalább másfél évet el kell tölteni a rehabilitációs otthonban. Van, aki több éve él az intézetben, és olyan is, aki az eredeti környezetébe már nem tért vissza. 

Lali 17 éves lesz, a nagyobbaktól kapta először a drogot mindössze 10 évesen, majd rászokott. Többszörös visszaeső, az első rehabilitáció alatt kikönyörögte szüleitől, hogy vigyék haza, ám hamar visszakerült a rehabilitációs központba, túladagolta magát.

Fű, kristály, bogyó és alkohol, Norbi mindet kipróbálta már. A legelsőt 14 évesen.

„A legmélyebb pont az volt, amikor haverokkal ültünk kint a téren. A haverom családja eljött előttünk és a húga oda akart jönni és segíteni nekünk. A család látta, milyen állapotban vagyunk és az édesanya azt mondta a haverom húgának, hogy ne segítsen, mivel tudják, hogy mit tettek”

Norbi már a családját is meglopta csak azért, hogy szerhez jusson. Sok-sok feljelentés és a gyámügyes könyörgése után kereste fel a rehabilitációs központot, ahol már egy új hobbit is talált magának, az autószerelést. Azt mondja, kifejezetten szeret az intézet műhelyében tevékenykedni, de be akarja fejezni majd az iskolát is, aztán lassanként szeretné újra építeni a bizalmat a családjával.

Egyre fiatalabbak a szerhasználók

Ági néni szerint ma Magyarországon úgy csinálunk, mintha a drog nem lenne probléma, pedig a szer beférkőzik mindenhova és hatalmas pusztítást okoz.

Fogadunk gyermek rehabilitációs intézetbe gyerekeket, ezek a 10 éves gyerekek már nyolc éves korukban kezdtek ismerkednek a droggal.

Ági néni tapasztalatai szerint már több esetben előfordult, hogy a család is használ drogot, sőt a gyerek a szülőtől kapja. Éppen ezért nem lehet csak a kamasz függőségét kezelni, ez egy komplex probléma, amire csak a hosszú távú terápia nyújt segítséget.

A gyerek a jövő. Ez a legolcsóbb, a börtön sokkal többe kerül. Ha itt szakmát tanul, ha itt tovább tanul, akkor ember lesz belőle.

#Fókusz#Videó#bűnügy#függőség#drogmegelőzés#szerhasználók#drog#Emberbarát Alapítvány

Címlapról ajánljuk