Fókusz

Csütörtökig van esélyük a mentőcsapatoknak arra, hogy élve megtalálják az elveszett tengeralattjáró utasait

Maár LauraMaár Laura

2023. június 21. 19:39

Napok óta szüntelenül folyik a Titanic roncsánál eltűnt tengeralattjáró keresése. Most újraéledt a remény, ismétlődő zajt hallottak ott, ahol a Titan névre keresztelt merülőhajó eltűnt a fedélzetén 5 utassal. Papp Richárd geológus víz alatti robotikai felderítésekkel foglalkozik. Azt mondja, nem kizárt, hogy a hangok valóban a tengeralattjáróból jönnek, a benne lévők így próbálhatnak jelezni.

A kutató-mentőcsoportok azonban versenyt futnak az idővel, hiszen a tengeralattjáró utasainak a levegője rohamosan fogy. Mindössze 96 órára, vagyis 4 napra elegendő oxigénkészlettel merültek a mélybe. Ez azt jelenti, hogy június 22-ig, vagyis csütörtökig van esélye a mentőcsapatoknak arra, hogy életben megtalálják az eltűnt katasztrófaturistákat, akik átszámítva fejenként 85 millió forintot fizettek a kalandért.

A fedélzeten van egy brit és egy pakisztáni milliárdos és annak a fia, valamint a búvárhajót üzemeltető cég vezetője. A járművet pedig egy francia mélytengeri búvár irányítja. Hogy mi történt, azt egyelőre senki sem tudja. A rosszabbik lehetőség szerint a tengeralattjáró megsérült, és az óceán fenekén várja a mentést. A jobb forgatókönyv pedig az, hogy valahol a felszínen lebeg, csak nem tud erről értesítést küldeni. Az órájuk azonban ugyanúgy ketyeg, hiszen ha nem találják meg őket, az oxigén a víz felszíne felett is elfogyhat.

Azt lehet olvasni erről a típusú hajóról, hogy a rögzítése, tehát magának a hajónak a lezárása kívülről történik. Mindenféle csavarokat becsavarnak a különböző pontokra és ettől kezdve ez egy légmentesen zárt eszköz, belülről nem nyitható

– mondja Papp Richárd geológus. A felszíni mentést azonban az időjárási körülmények is nehezítik. A meteorológusok szerint 2 méter magas hullámok és köd van a térségben. A CNN információi szerint az eddigi legmélyebb mentést 480 méteres mélységben végezték, 1973-ban. Akkor két férfit szabadítottak ki 76 óra után egy tengeralattjáróból. A Titanic roncsa ehhez képest 3320 méterrel mélyebben van.

#Fókusz#Videó#Külföld#tengeralattjáró#titanic#titan

Címlapról ajánljuk