Fókusz

Rácz András: Erre utal az ukránok kommunikációja

rtl.hurtl.hu

2023. június 12. 17:23

Az ukrán hadsereg nagyon szigorú információs csendet tartott, napokig semmit nem lehetett arról tudni, hogy milyen műveleteket folytatnak. Az ukránok friss videói szerint azonban a zaporizzsjai fronton az ukránok 4-5 falut szabadítottak fel.

Rácz András történész, a Berlinben működő Német Külpolitikai Társaság (DGAP) senior elemzője a Fókusznak arról beszélt, hogyha az ukránok nem állnának jól az ellentámadással, akkor másképp kommunikálnák a harci cselekvéseket, megpróbálnák kisebbíteni a helyzet súlyosságát. Ebből is látszik, hogy jól halad az ukrán ellentámadás Rácz szerint.

A zaporizzsjai falvak felszabadításáról geolokációval megerősített fényképes bizonyítékok is vannak, és az ukrán csapatok Bahmut városától északra és délre is folyamatosan nyomulnak előre.

Ukrajna hivatalosan arról beszél, hogy az ország egész területéről ki kell szorítani az oroszokat. Rácz szerint 2023 június közepén – amikor éppen csak elindult az ellentámadás – még az ukrán vezetés sem tudja pontosan, hogy mi lesz a tényleges cél: a teljes katonai győzelem, vagy a tárgyalás. Rácz András szerint van egy harmadik lehetőség is, az ukrán ellentámadás kifullad, és a konfliktus az aktuális frontvonalak mentén befagy. Annyi biztos, hogy az ukrán társadalom egész Ukrajnából szeretné kiszorítani az oroszokat.

Ukrajna a teljes haderejét erre a háborúra tudja fordítani, Oroszország viszont nem teheti meg, mert katonai erőket kell állomásoztatnia a NATO határon, Észak-Kaukázusban, és a kínai határon is. 400-450 ezer orosz katona harcol a frontokon – a Krímben állomásozó erőket is beleszámítva – jelentős részük tavaly szeptember óta mozgósított, vagyis erővel a frontra vitt katona. Az irreguláris formációkkal együtt 470-480 ezer lehet a számuk, pontos adatokat nem lehet tudni. Ezzel szemben Ukrajna majdnem 1 millió embert tart fegyverben. A közvetlen frontvonalnál mindkét félnek körülbelül ugyananyi szárazföldi ereje volt, mondja Rácz András.

Szóba került a Nova Kahovka-i gát felrobbantásának ügye is, Rácz azt mondta, „mostanra igen nagy bizonyossággal kimondható gátat az oroszok robbantották fel”.

További részleteket megtudhat a Fókusz hétfő esti adásából, amely 19 órakor kezdődik az RTL-en!

#Fókusz#Videó#orosz-ukrán háború#rácz andrás#front

Címlapról ajánljuk