Fókusz

Így „készül” a környezettudatos gomba-koporsó, ami 45 nap alatt lebomlik

Karagics IldikóKaragics Ildikó

2023. június 10. 20:12

Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, egyre inkább próbáljuk műanyagmentessé tenni a hétköznapjainkat, újrahasznosítunk, egyszóval környezettudatosan próbálunk élni. És most már halni is. Elsőre talán furcsán hangzik mindez, de sokan már nem csak földi életükben próbálnak igazán zöldek és környezetbarátok lenni, hanem haláluk után is. Például úgy, hogy biológiailag lebomló, gombából készült koporsóba temetkeznek.

Míg egy fakoporsó elkészítéséhez szükséges fa növekedése akár évtizedekig  is eltarthat, és a talajban is hosszú idő alatt bomlik le, addig a gombából készült változat alig másfél hónap alatt eljuttatja a maradványokat a természetbe. 

Egy olasz tervezőpáros egyedi elképzelése az volt, hogy a túlzsúfolt temetők helyett fa sarjadjon testi maradványainkból.

A Capsula Mundi tulajdonképpen egy tojás alakú kapszula, amely biológiailag lebomló anyagokból készül. A belsejében a testet magzat pózban helyezzük el, fölé pedig egy fát ültetünk. A növények ásványi anyagokat vesznek fel táplálékul a földből, így ők teremtenek kapcsolatot köztünk és a külvilág között 

– magyarázta a tervező.

#Fókusz#Videó#környezetvédelem#lebomló koporsó#rtl#temetkezés#capsula mundi

Címlapról ajánljuk