Fókusz

Brutálisan megdrágultak a nyaralások, egy lakás havi bérleti díjába is kerülhet egy hét vakáció

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. június 1. 20:19

Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki idén szeretne kikapcsolódni néhány napot vagy egy hetet. Turisztikai szakértők szerint akár 15-20 százalékkal is többet kell majd költenie, annak, aki külföldre menne. A Fókuszban népszerű nyaralási célpontokon élő magyarok meséltek arról: mit tapasztalnak, mennyivel kell majd többet költeni egy családnak, ha ott szeretnék eltölteni szabadságukat.

Dél-Szicíliában a kiemelt nyaralási időszak augusztusban van, ilyenkor érkezik a legtöbb turista. Ilyenkor emelkednek leginkább az árak is.

Augusztus elején, egy apartman, egy hétre, egy 4 fős családnak, akár több mint 1000 euroba is kerülhet

– mondta a Fókusznak az Olaszországban élő Szalai Nóra. Szerinte 21 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly. 2021-hez viszonyítva pedig 27 százalékkal emelkedtek az árak.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy 800 euróval kerül többe a vakáció egy 4 fős családnak, 2 felnőttel és 2 gyerekkel számolva

– magyarázta. Szerinte az árak miatt az utazók többsége rövidebb ideig megy nyaralni, 2-3 nappal rövidítik meg a vakációt, hogy ugyanakkora költségből tudjanak gazdálkodni, mint a tavalyi évben. Az árak máshol sem lettek alacsonyabbak.

Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő szerint, ha valaki most tervezi a nyaralását külföldre, mindenképpen alaposan körül kell néznie és azzal számolhat, hogy akár 15-20 százalékkal is többet kell majd költenie, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Hasonló tapasztalatai vannak Termes Nórának az IBUSZ Kft. hálózati és marketing igazgatójának is. Szerinte minden drágább lett: a repülőjegy, a kerozin árak, üzemanyag árak miatt, illetve a kinti szálláshelyek is. Emiatt ők 15-20 százalékos áremelkedéssel számolnak a csomagajánlatainkra.

Szakértők szerint az áremelkedés fő oka többek között még mindig a koronavírus-járvány utóhatásaiban keresendő: a korábbi korlátozások miatt sok szálláshely vagy szolgáltató komoly veszteséget szenvedett, ezt próbálják most kompenzálni. Az orosz-ukrán háború miatti gazdasági nehézségek és az infláció pedig tovább emelték a költségeket.

A KSH adatai szerint tavaly a magyarok külföldi utazásainak száma meghaladta a 18 milliót, és több, mint 1000 milliárd forintot költöttek ezeken. 

A népszerűbb ország Ausztria volt, majdnem 6 millió 300 ezerszer mentünk nyugati szomszédunkhoz. 

A második helyre Szlovákia került, több, mint 4 millió 200 ezer; a harmadik helyre pedig Szerbia, több, mint 900 ezer úttal. A legnépszerűbb tengerparti üdülőhely a magyarok körében Horvátország volt, 798 ezerszer mentünk ide; Olaszországba 485 ezerszer utaztunk, Görögországba 341 ezerszer, Spanyolországba és Portugáliába pedig összesen 352 ezerszer.

#Fókusz#Videó#Gazdaság#nyaralás#árak#drágulás#külföldi nyaralás#nyár#utazás

Címlapról ajánljuk